Ajdov krapec, pogača po babičinem receptu

Ajdov krapec je pogača, narejena po receptu naših babic. Glavne sestavine so kisla smetana in skuta.

Za testo za pripravo jedi ajdov krapec potrebujemo:

  • Ajdova moka (200 g)
  • Pšenična moka (100 g)
  • Sol
  • Vrela voda (2 dl)
  • Koruzni zdrob

Sestavine za pripravo premaza ajdovega krapca:

  • Domača skuta, polnomastna skuta (500 g)
  • Kisla smetana (2 dl)
  • Jajce
  • Kisla smetana, za premaz (1 dl)
  • Sol
  • Sladkor, po želji

Segrejemo vodo in jo prelijemo po ajdovi moki in počakamo nekaj trenutkov, da se ohladi. Ohlajeni masi dodamo še pšenično moko in iz zmesi zamesimo testo, pazimo odpravimo vse grudice. Testo razvaljamo na približno velikost loparja, pred tem podlago pomokamo, da se testo ne prime. Po loparju potresemo pšenični zdrob in položimo nanj testo.

Na testo, ko je že na loparju namažemo premaz, ki smo ga medtem zmešali in pečemo ajdov krapec v krušni peči. Če je nimate, ga lahko pečete tudi v pečici, vendar se okus razlikuje.

Ajdov krapec se mora postreči, ko je še topel, saj ima tako veliko boljši okus.





Oceni zgornjo objavo

http://www.klepetalnica.eu/