Za istrsko joto pravijo, da vam pomiri želodec. Okusite to preprosto in zelo okusno jed in se prepričajte.





Istrska jota, tradicionalna jed v istrski kuhinji. Preprosta a okusna jed narejena iz suhega svinjskega mesa, fižola, ter kislega zelja. Na začetku so jo pripravljali le na podeželju, potem pa je zaradi okusa postala tudi mestna jed.

Za pripravo istrske jote potrebujemo:

  • Kislo zelje (50 dag)
  • Rjavi fižol (29 dag)
  • Olivno olje (približno 1 dl, po želji)
  • Suha prekajena svinjina ( 40 dag)
  • Sol
  • Poper v zrnju
  • Česen (2 stroka)

Priprava jedi istrska jota:

  1. Fižol za jed istrska jota namakamo celotno noč, naj bo voda sega 10 cm nad fižol. Če tega časa nimate, ga kuhajte malo dlje.
  2. Pred začetkom kuhanja istrske jote suho prekajeno svinjino operemo in jo narežemo na kose ( velikost po želji).
  3. V lonec nalijemo vodo in dodamo fižol, ki se je namakal čez noč, ter narezano suho meso. Nato kuhamo do trenutka, ko se začne fižol mehčati.
  4. Med kuhanjem olupimo stroka česna in ji sesekljamo. Sesekljan česen, približno 1 dl olivnega olja, kislo zelje, sol in poper po okusu. Vse te sestavine pokrite dušimo približno 30 minut.
  5. H kuhanemu fižolu dodamo kislo zelje, ki smo ga dušili z začimbami, dodamo še malo vode in na zmernem ognju kuhamo še 15 minut.
  6. Suho prekajeno svinjino dodamo v kuhano istrsko joto in postrežemo kot glavno jed ali pa kot predjed namesto juhe. Ob joti lahko dodamo tudi belo ali rumeno polento.

Istrska jota je prijetna jed, ki je primerna za vse čase v letu, tudi zato ker imamo sestavine vedno pri roki.