Kranjska klobasa značilnost naše koroške. Je zelo poznana na svetu in je zelo priljubljena. Je ena izmed mednarodno registriranih jedi, ki so uradno naše. Pravo kranjsko klobaso morate poizkusiti, saj je resnično dobra.

Kranjska klobasa

Sestavine, ki jih potrebujete, da naredite pravo kranjsko klobaso so:

  • Svinjsko pleče ( 4 kg)
  • Česen (5 strokov)
  • Belo vino (3-4 dl, po okusu)
  • Tenko svinjsko črevo (30 dag)
  • Sol (3 dag)
  • Poper ( žlica)
  • Soliter (2 žlici)
  • Voda (5-8 dl)

Priprava mase za kranjsko klobaso: Česen potlačimo en dan prej in ga celo noč namakamo v vinu. Tenka svinjska čreva namakamo v mlačni vodi približno 6 ur. Svinjsko pleče zmeljemo in začinimo z soljo, solitrom, poprom in česnom. Dodajte tudi vino in malo vode, po želji koliko. Zmes naj počiva približno dobro uro, po počivanju pa jo še enkrat zmešajte.

Čez čreva poženite hladno vodo in jih nato napolnite s polnilom, pri tem pa pazite, da ne nastanejo zračni žepi. Oblikuješ jo in seveda zašpiliš.

Kranjsko klobaso lahko postrežemo s polento ali pa kislim zeljem. Zraven pa se prileže kozarec dobrega vina.

V čast kulinaričnem izdelku prirejajo tudi tekmovanja katera je najboljša, vendar strokovnjaki pravijo, da ne bi smeli meriti katera je najboljša, saj je uradna receptura za kranjsko klobaso enaka.