Potica, slovenska tradicionalna sladica





Za izdelavo tradicionalne jedi, ki ji pravimo potica obstaja veliko receptov, saj se nadevajo z več kot 300 različnimi nadevi. Izbirate lahko med makovim, orehovim, lešnikovim, kokosovim, skutinim, rožičevim, pehtranovim, čokoladnim nadevom.

Ker se potica vsaka razlikuje smo vam pripravili recept za vrsto, ki ji pravimo potratna potica in je seveda najboljša od vseh.

Potica

Za kvašeno testo pri potici potrebujemo:

  • Moka ( 500g)
  • Kvas (30g)
  • Sladkor (50g)
  • Jajce
  • Žlica olja
  • Pol žličke soli
  • Par žlic mleka
  • Mleko (5dl)
  • Surovo maslo (za pekač)

Za svetli biskvit potrebujemo:

  • Rumenjaki (3)
  • Sladkor (120g)
  • Vanilin prah
  • Beljak (3)
  • Topla voda, 4 žlice
  • Moka (120g)
  • Pecilni prašek (1/2)
  • Žlica ruma
  • Žlica olja

Za temni biskvit potrebujemo vse količine enake kot se jih uporabi za svetli biskvit, le da dodamo 4 žlice kakava.

Potratna potica vsebuje kar 3 nadeve, makovega, skutinega in pa orehovega.

Za orehov nadev potrebujemo:

  • Mleti orehi (600g)
  • Sladkor (300g)
  • Rum (6 žlic)
  • Beljak (3)
  • Voda (15 žlic)

Za skutin nadev potrebujemo:

  • Skuta (500g)
  • Sladkor (200g)
  • Vanilin prah
  • Rumenjak (2)
  • Pšenični zdrob (3 žlice)
  • Sok cele limone
  • 2 beljaka, stepena v sneg
  • Pest rozin z rumom

Za makov nadev potrebujemo:

  • Sladka smetana (10 žlic)
  • Sladkor (25dag)
  • Mak (50 dag)
  • Maslo (15 dag)
  • Vanilin prah

Ko naredimo vse vrste testa in jih spečemo na 180 stopinj, dokler niso zlato zapečeni, se lotimo priprave nadevov.

Priprava makovega nadeva: smetano segrejemo, dokler ne zavre in nato dodamo sladkor, mak, maslo, ko postane nadev gladek ga pustimo nekaj časa počivati, medtem pa pripravimo druge nadeve.

Priprava orehovega nadeva: Stepemo beljake in rum v trd sneg, dodamo ostale sestavine in nadaljujemo s pripravo tretjega nadeva.

Priprava skutinega nadeva: Stepemo rumenjake, dodamo vse ostale sestavine in dobro premešamo.

Ko imamo pripravljene vse nadeve in biskvite se lahko lotimo zlaganja potratne potice. Prvo testo položimo na tla in ga premažemo nadevom iz orehov. Na orehov nadev položimo temen biskvit, ki ga nato namažemo s skuto. Čez skutni nadev damo svetli biskvit in premažemo z orehovim nadevom. Nato položimo na orehov nadev še kvašeno testo. Naša potratna potica je narejena. Nato pečemo naprej na 180°C, dokler ne postane potratna potica zlato zapečena.





Potica, slovenska tradicionalna sladica
Oceni zgornjo objavo

Cene nepremičnin