Govorimo o regiji, ki že sama po sebi predstavlja izjemno zgodovino. Štajerska se je že kot vojvodina izoblikovala posamezno, je pa kot del Karantanije že od 7. stoletja dalje poseljena z predniki Slovencev. O tem pričajo številna imena krajev, ki imajo pridih slovanskega ljudstva. Ime regije Štajerska je izpeljanka iz imena gradu Steyr, ki so ga podedovali po grofih Wells-Lambach. Mesto Steyr je bilo tako v srednjem veku na nek način povezano z vojvodino Štajersko.  na povezavo pri zgodovini med mestom Steyr in Štajersko kaže grb, ki je identičen.

Grof

Danes, pa Štajerska leži na meji z Savinjo in Dreto na vzhodu, Muro na severovzhodu, Savo na jugu, Mejo s Hrvaško na vzhodu ter Avstrijo na severu. Prestolnice te slovenske pokrajinske enote so Celje, Ptuj in Velenje, vsebuje pa tudi še nekaj ostalih večjih mest. Iz reliefnega vidika je Štajerska hribovita in gozdnata pokrajina, ki se v Slovenskih Goricah spremeni v gričevje ter v nižavje pri panonski nižini.

Za vse kulinarične ljubitelje pa je Štajerska regija zagotovo prava izbira, saj tukaj najdemo ogromno znamenitih jedi. Za slednje je značilno, da je pri pripravi uporabljeno veliko živalske maščobe, prevladujejo pa jedi, ki vsebujejo svinjino, močnate jedi, krompir in fižol, maslo, smetana ter jajca, medtem, ko se zelenjava ne uporablja veliko. Tukaj imamo nekaj tradicionalnih štajerskih jedi:

  • Kislo zelje

  • Repa

  • Savinjski želodec

  • Firuš



  • Trojanski krofi

  • Slivova juha

  • Ocvrti hmeljevi vršički

  • Gluhi štruklji

  • Štajerska kisla juha

  • Pohorski pisker

  • Haloška gibanica

  • Čurke oziroma klobase

Juha

Štajerska ima tudi veliko znamenitosti, naš predlog za ogled pa vidite spodaj.