Najlepše slovensko presihajoče jezero za obisk in zabavo na prostem. Cerkniško jezero ponuja vse vrste rekreacije.

Cerkniško jezero je največje presihajoče jezero v Sloveniji. Ko je Cerkniško jezero najvišje je površina jezera 26 km2. Slednje se skozi letne čase spreminja, tako njegova površina kot tudi flora in favna.

Spomladi, ko se Cerkniško jezero ponovno napolni z vodo, se vrnejo tudi ptice selivke. Na jezeru pa živijo tudi ptice, ki so stalne prebivalke, vseh vrst ptic je spomladi in čez poletje približno 200. Začnejo se tudi poletni športi. Ribiči čakajo na svoj ulov, pojavi se tudi nekaj pogumnih plavalcev, jadralcev in surferjev. Cerkniško jezero zacveti in pokaže vso svojo moč v rastlinju.

Poleti, ko temperature narastejo se število kopalcev zelo poveča. Vendar se čez poletje tudi jezero spremeni, voda napoji bližnja kraška polja in presahne. Jezero je suho, vodne živali pa se morajo preseliti, pri čemer vedno pomaga tudi človeška roka. Živali, ki ostanejo pa se skrivajo med trstičjem in visoko jezersko travo.

Jesen s svojimi obilnimi padavinami ponovno napolni Cerkniško jezero. Takrat je jezero ponovno primerno za jadranje in surfanje. Veliko več ljudi pa se odloči za nedeljski izlet na Cerkniško jezero.

Zima za Cerkniško jezero ni ovira, nizke temperature pripomorejo, da površina zamrzne. Jezero je primerno za drsanje in športe na ledu. Vse bolj pa se razvijajo tudi tekmovanja na jezeru. Odločite se lahko za tek na smučeh, hokej, drsanje in jadranje na ledu z jadrnico na drsalkah.Cerkniško jezero pozimi

Jezero obkrožajo urejene sprehajalne poti, lahko pa se tudi zapeljete po okolici. Možno je tudi počitnikovanje v bližini jezera. Prenočišča si lahko poiščete v Apartmaji prenočišča Jezero, Prenočišča Telico, Prenočišča En Krajcar, turistična kmetija na Gornjem jezeru in Marija Kunstek na Dolnjem jezeru.

Življenje pa se ni samo razvilo okoli jezera, Cerkniško jezero je tudi poznano po vsakoletni akciji, ko presahne ljudje zberejo svoje moči in ohranjajo živalstvo jezera. Polovijo vodne živali in jih prenesejo v začasna bivališča, v jeseni pa jih vrnejo v njihovo prvotno bivališče. V neposredni bližini živi več zaščitenih vrst živali, Cerkniško jezero pa je prebivališče za 10 vrst rib.

V okolici si lahko ogledate tudi druge zanimivosti:

    • Cerkniško jezero upodobljeno v živi maketi

    • Rakov Škocjan- Kraška dolina

    • Slivnica- ”zbirališče čarovnic” (omogočen je lahek in hiter vzpon)

Maketa cerknisko jezero