Najznamenitejše praznovanje prihoda pomladi je Kurentovanje na Ptuju, doživetje je nepozabno.

Kurentovanje na Ptuju ni samo prireditev, ki bi se končala v nekaj urah. Kurentovanje na Ptuju je večdnevno praznovanje pusta in seveda preganjanja zime. Ker je dogajanja veliko in se deli na tri različne dele je zato bolj raznoliko.

V času kurentovanja si lahko ogledate muzikle, razstave del, nastopi godb in seveda koncerti.

Kurentovanje pa seveda ni nič brez značilnih pustnih šem, ki so značilne za Ptuj. Kurentovanja brez kurentov seveda na Ptuju ni.

Ptujski kurent

(Vir: www.slovenia.info; Avtor: “A. Fevžar”)

Kurent ali korant kot ga imenujejo domačini je pustna šema, ki se pojavijo po svečnici in takrat začnejo privabljati pomlad in odganjati mrzlo zimo. Ta pustna šema se je oblikovala iz ustnih izročil, ki so se z leti tudi spreminjale.

Kurent mora na sebi nujno imeti zvonce, ki privabljajo pomlad in so tudi simbol pomladnih zvončkov. Kurenti imajo tudi palico, ki jo nosijo s sabo, zato da lahko mladenke na njih privežejo robce.

Kurentovanje na Ptuju

(Vir: www.slovenia.info; Avtor: “Jure Fundak”)

Včasih so bili kurenti lahko samo mladi neporočeni moški, sedaj pa to ni več tako strogo določeno, zato lahko vidimo v kurenta oblečeno tudi kakšno žensko ali otroka.

Kurentovanje na Ptuju je eno izmed najbolj poznanih pustovanj v Sloveniji. Ptujski kurenti pa v tem času obiščejo več večjih slovenskih mest in privabljajo pomlad v deželo.