Obiščite Prekmurje in si oglejte ptujski grad. Tukaj boste našli vse kar vam lahko ponudijo.

Še vedno ne veste kam bi se odpravili na nedeljski izlet? Potem pojdite na ptujski grad. Z gradu si lahko ogledate mesto Ptuj in njeno okolico, saj je ptujski grad na taki višini, da je zelo dvignjen nad mestom Ptuj.

Ptujski grad in panorama

Ptujski grad je tudi kraj, kjer lahko vidite na kakšen način so imeli v času fevdalizma postavljeno pohištvo, tapiserije, slike in drobnarijo. To je predstavljeno v prvem nadstropju, če se povzpnete v drugo nadstropje si lahko ogledate tradicionalne maske, ki so jih nosili za pust. Maske so z ozemlja:

  • Ptujsko polje

  • Dravsko polje

  • Haloze

  • Slovenske Gorice

Maske se imenujejo: koranti ( ki so zdaj imenovani kurenti), ploharji, orači…V muzeju na Ptujskem gradu pa si lahko ogledate primerke slovenske umetnine, v baročnih in gotskih časih.

Če si boste ogledovali ptujski grad, pojdite v času pusta, saj boste tako bili priča njihovem prazniku- kurentovanje.

Obstajajo zapisi, da je ptujski grad obstajal že pred 11. stoletjem, ki naj bi bilo tisto, ko so ga zgradili. V nekem zapisu so zasledili, da je grad bil zgrajen na mestu, kjer je že stal grad, zapis pa je iz 11. stoletja. Znanstveniki in zgodovinarji trdijo, da je bil tam nek grad že porušen. Na ruševinah tega gradu so zgradili današnji ptujski grad.Ptujski grad ima dolgo zgodovino, ki nam ni v popolnosti poznana. Zgodovinarji in arheologi so ugotovili le, da je bil grad v času 12. stoletja ponovno zgrajen, kar dokazuje njegovo dolgoletno zgodovino.

Grad je v letih menjaval lastnike, ki so prebivali v njem. Po drugi svetovni vojni so spremenili njegov namen in postal je muzej.

Ptujski grad in stari del mesta

Ptujski grad je sedaj odprt in namenjen ogledom. V času od 9 do 18 ure. Ogledate si lahko:

  • Razkošno opremljene grajske sobane, ki kažejo na ugodje in razkošje, ki so ga prebivalci gradu imeli
  • Predstavljen je tudi fevdalni čas, kako so takrat imeli postavljeno pohištvo, slike na stenah, omare in drobnarije
  • V drugem nadstropju se nahajajo pustne maske, ki kažejo na dolgo tradicijo pustovanja na Ptuju
  • Liki pustnih šem, ki so se oblikovali na Dravskem in Ptujskem polju
  • Muzej hrani tudi nekatere umetnine slovenskih umetnikov iz časa baroka in gotike

Ptujski grad ima urejeno okolico, ki je primerna za sproščene sprehode vse do Ptujskega jezera, kjer si lahko ogledate tudi prebivališča ptic in pa se športno rekreirate. Ptujski grad je namenjen je odlična destinacija za izlete ob prostih dnevih, počitnicah ali pa preprostih nedeljskih izletih.