Obiščite in si poglejte slovenske soline, spoznajte slovensko zgodovino in starinski način pridobivanja soli.

Soline so prostor, ki ima lego ob morju. Je namenjen pridobivanju kristalov soli in je že dolgo pomemben samo še kot kulturna in naravna znamenitost. Na solinah lahko vidite:

    • Solinske hiše

    • Solna polja

    • Solinarski kanali

Strunjanske soline

Kako se na solinah pridobiva sol?

Soline omogočajo, da se sol dobiva po naravnih postopkih, s kristaliziranjem. Morsko vodo prek kanalov prelijejo do solnih polj, kjer jo pustijo, da v toplih mesecih izpareva na soncu. Morska voda se preliva po tednih iz enega solnega polja v drugega. Ko izpari vsa voda, ostane čista sol pridobljena s pomočjo kristalizacije. Nato se sol z nekaj postopki tudi prečisti in je nato primerna za uporabo.

Soline predstavljajo tudi učinkovit eko sistem in zavetišče za živali, ki so si tam našle dom. Med pridobivanjem soli lahko v solnih bazen zasledimo tudi ribice, ki se zadržujejo v njih, te ribice solinarji nato preselijo nazaj v morje. Zavetišče pa so našle tudi določene vrste školjk, rakcev in ptic. Solinarstvo je že izumrla obrt, sedaj se uporablja le še za prikazovanje zgodovine in poučevanje o kulturi.

Slovenske soline se delijo na tri bolj poznane:

Sol vsi poznamo, uporablja pa se predvsem v kulinarične namene, za popestritev okusa jedem ter zaradi tega, ker snovi, ki jih vsebuje sol telo potrebuje, pa tudi v druge namene v gospodinjstvu kot čistilo ali kozmetične namene v povezavi z solinskim blatom in slanico, saj slednja blagodejno vplivata na kožo. Tako je ena izmed vrst soli tudi kopalna sol.