Postojnska jama, glavna znamenitost Slovenije!

postonjska-jama
Če bi radi doživeli odlično avanturo, ki bi bila poleg vsega še zelo poučna, si morate prav gotovo ogledati Postojnsko jamo, ki vas bo več kot navdušila!

Postojnska jama je zagotovo ena izmed največjih znamenitosti v Sloveniji in tako rekoč ni Slovenca, ki je nebi obiskal vsaj enkrat v svojem življenju. Seveda je Postojnska jama tudi največja jama v Sloveniji, saj obsega kar 20.570 metrov. Samo jamo je tako rekoč ustvarila reka Pivka, katera iz Postojnskega kraškega polja ponikne pod hrib Sovič in svojo pot tako nadaljuje po podzemlju vse do sotočja z reko Rak, katero lahko najdemo v Planinski jami.

Postojnska jama

Postojnska jama je zelo zanimiva za turiste že zaradi tega, ker je izjemno dobro povezana in ponuja možnost prevoza z vlakcem. Vlakec, ki obiskovalce pobere na vhodu v jamo slednje popelje vse do središča mogočne lepotice, kjer potnike preda vodičem, kateri nadaljujejo z ogledom same jame. Postojnska jama se kot vse Kraške jame izjemno bogata s kapniki, kateri so stari tudi po več stoletij. Zapisi na stenah same jame kažejo, da je imela slednja obiskovalce že v zgodnjem trinajstem stoletju, prvo električno osvetljavo pa so v njej postavili leta 1884. Sami tiri, po katerih dan danes vozi znameniti vlakec so bili postavljeni že leta 1872. Po njih so sprva jamski vodniki vozičke z obiskovalci poganjali tako rekoč sami, sedaj pa slednje seveda poganja električna lokomotiva. Postojnsko jamo vsako leto obišče več kot pol milijona obiskovalcev, kar samo jamo predstavi kot eno izmed najbolj obiskanih Evropskih in pa tudi svetovnih znamenitosti.

Ena izmed najbolj ekstravagantnih zadev ob ogledu jame pa je prav gotovo tudi akvarij, v katerem lahko najdemo znamenite človeške ribice. Človeška ribica je dvoživka, katera živi v podzemnih vodah Dinarskega Krasa. Človeška ribica je tudi edini evropski predstavnih družine močerilarjev, edini predstavnik rodu Proteus in edini jamski vretenčar v Evropi. Človeška ribica je postala nek zaščitni znak Slovenije in tako tudi spada pod slovensko naravno dediščino, na katero smo Slovenci lahko še kako ponosni.

V drugi svetovni vojni je Nemška vojska Postojnsko jamo uporabila kot skladišče bencina za ves severni Jadran, da bi ga tako zavarovali pred kakšnimi letalskimi napadi. Kljub izjemno zastraženim vhodom v jamo je aprila leta 1944 Vojkovi brigadi preko skrivnega umetno narejenega rova vseeno uspelo priti v jamo in razstreliti celotno skladišče. Požar, ki je nastal zaradi eksplozije je gorel teden dni. Zaradi njega so odpadli kapniki, saje, katere so prekrile stene pa preprečujejo nastanek novih. Pri izstopu s turističnega vlakca lahko tako še dan danes vidimo črne stene, katere so posledica tega dogodka.

You can send your enquiry via the form below.

Postojnska jama, glavna znamenitost Slovenije!