Še eno v vrsti mest, z zanimivim mestnim jedrom ter velikim številom znamenitost je mesto Ajdovščina. Lahko bi rekli da je Ajdovščina kulturno in gospodarsko središče Vipavske doline. Nahaja se pod obrobjem Trnovskega gozda in ob sotočju potokov Hubelj in Lokavšček. Staro in pa strnjeno pozidano mestno jedro, je izjemno zanimivo, saj ima ozke ulice, ki so neverjetno zavite in so stisnjene v meje nekdanjega obzidja mesta Ajdovščina. Mesto je danes najmočnejše središče industrije Vipavske doline, ponaša pa se tudi s športnim letališčem.

Ajdovščina

Ajdovščina svojim obiskovalcem ponuja številne arhitekturne in zgodovinske značilnosti, vendar pa to ni vse, saj v mestu najdemo še dvorano in igrišča za športne aktivnosti, galerijo domačega slikarja Vena Pilona, in še marsikaj zanimivega. Tu so se rodili tudi nekateri znani in pomembni ljudje, kot so pisatelj Danilo Lokar, slikar Anton Cebej in še mnogi drugi.Aeroclub Ajdovscina

Ajdovščina torej premore tudi eno najbolj privlačnih točk za turiste, športno letališče. Letališče Ajdovščina je tako športno kot turistično in je bilo zgrajeno za potrebe Soške fronte, medtem ko ga dandanes uporablja Aeroclub Ajdovščina ter znani slovenski podjetnik oziroma izdelovalec ultralahkih letal podjetje Pipistrel. Podjetje so ponaša z več kot dvajsetletno tradicijo in je prejemnik mnogih nagrad na področju ultralahkih in jadralnih letal. Športno letališče pa je seveda javno, s šolo letenja, ki se jo lahko udeležite. Pod storitve letališče štejemo tudi poslovne polete, ponujajo pa vam tudi izjemno zanimive polete z motornimi in jadralnimi letali, če pa želite iti še korak dlje in v sebi prebuditi nekaj adrenalina pa je za vas zagotovo pravilna izbira skok s padalom, ki je tudi ena izmed priljubljenih aktivnosti na tem letališču.