Ker ima Slovenija več različnih podnebij, tudi vremenska napoved za Slovenijo ni povsod enaka.

Še nedolgo nazaj, so vremenoslovci lahko napovedali, kakšno bo vreme za 15 dni vnaprej. Danes, zaradi globalnega segrevanja in različnih faktorjev okolja, se vremenska napoved za Slovenijo, ne more natančno napovedovati, za več kot 7 dni naprej. Kakšno je oz. bo vreme Slovenija, je torej smiselno pregledovati sproti, saj le tako dobimo tiste prave informacije.

Do podatkov, kakšna je vremenska napoved za posamezne kraje za naslednje dni, pa lahko dostopate s klikom na posamezne kraje.Jugozahodni del ima sub mediteransko podnebje, kar pomeni, da morje, blaži vse pojave, zato so tam mile zime in vroča poletja.

Gorski svet, oziroma področje Alp ima čisto svoje Alpsko podnebje. Za njega je značilno, da so temperature vedno nižje, kot po ostalih delih Slovenije. V gorskem svetu je tudi največ padavin v vseh letnih časih, na nekaterih najvišjih predelih, pa se padavine v obliki snega zadržijo skoraj celo leto.

Ostane še zmerno celinsko podnebje, ki je značilno za skoraj celotno Slovenijo. To pomeni, da ima večina Slovenije vsako leto bolj izražene vremenske pojave. Značilne so nižje temperature ob zimah, ki pridejo tudi pod ledišče in zelo visoke poletne temperature.

S časom se spreminja tudi podnebje. Do sedaj spremembe, še niso tako drastične, vendar se že opazijo spremembe pri temperaturah, ki so iz leta v leto višje.

Vremenska napoved je vedno pogojena s podnebji, vreme pa se lahko natančno napoveduje le za en teden naprej. Meteorologi ne morejo natančno napovedovati vremena za daljše obdobje naprej, saj se le ta lahko na hitro spremeni.