Bujta repa, je značilna jed za Prekmurje.

Za pripravo tradicionalne slovenske kulinarične jedi bujta repa potrebujemo:

  • Kisla repa (850g)
  • Svinjsko meso ( 650g)
  • Prosena kaša (120 g)
  • Mast (3 žlice)
  • Moka (20g)
  • Strok česna
  • Čebula
  • Lovorjev list
  • Poper (5-10 zrnc)
  • Kumina
  • Sol

Postopek priprave jedi bujta repa:

  1. Vse svinjsko meso in kislo repo kuhamo skupaj. Ko začne postajati meso mehkejše, operemo proseno kašo in jo zakuhamo.
  2. Mast stopimo in na njej prepražimo moko do svetlo rumene barve. Pred tem nasekljamo čebulo in česen in dodamo prepraženi moki. Ko vse skupaj dobi lep vonj dodamo še malo vode, pustimo še malo na ognju in po tem ko vre nekaj minut dodamo vse to mesu in kisli repi.
  3. Kisli repi dodamo poper ( mlet ali v zrnih, po želji), lovorjev list za vonj, kumino, ter sol. Pustimo še nekaj minut na ognju, tako da vse prevre.
  4. Repo postrežemo v lončeni posodi, če je možno, notri pa lahko dodatno narežemo meso.

Bujta repa je zelo okusna domača jed, ki se je razvila na podeželju. Je zelo okusna in seveda odlična namesto juhe ali pa kot glavna jed.