Vrtalni stroj; kompaktno in učinkovito domače orodje

vrtalni stroj




Električno orodje in stroji močno olajšajo delo v vaši domači delavnici. Če ste tudi vi navdušen domači mojster, ki dela v in okoli hiše postori kar sam, potem veste kako zelo nepogrešljivo orodje je vrtalni stroj. Gre za pomemben kos orodja v vaši delavnici, saj s svojo zmogljivostjo in močjo, omogoča vrtanje različno globokih lukenj v les in celo kovine. Vse, kar vaše roke ne zmorejo, bo za vas opravil vrtalni stroj. Za bogato ponudbo vrtalnih strojev obiščite Inter diskont in si zagotovite svojega. Danes naročite svoj vrtalni stroj in že jutri doživite fantastično delovno izkušnjo.

Kakšen vrtalni stroj dodati svoji zbirki orodja

Želite ali ne želite – če ste se odločili za samostojno pot domačega mojstra, potem je kakovosten vrtalni stroj obvezna oprema vaše delavnice. Seveda, če ne želite za vsako luknjo hoditi k sosedu. Tudi profesionalci se zavedajo, da vrtanje lukenj v vsak material ni ravno mačji kašelj. Zato upoštevajte njihov nasvet in si priskrbite pravo orodje.

Različne vrste vrtalnikov imajo, na račun kompaktnosti, robustnosti in moči, dolgo življenjsko dobo. Prav tako pa jih lahko kupite po izredno ugodni ceni. Gre torej za orodje, kjer cena definitivno ne odraža kakovosti. Ob pravilni izbiri, vam bo vrtalni stroj dobro in dolgo služil. Res pa je, da smo kupci velikokrat soočeni z, za nas, preobširno ponudbo različnih proizvajalcev in modelov. Če temu dodamo še naše nepoznavanje tehničnih podrobnosti – v kolikor sodite med poznavalce, se vam na tem mestu opravičujemo – pa lahko pride do popolnoma napačne izbire in katastrofe v domači delavnici. Da se boste izognili morebitnim težavam, je pred nakupom svojega vrtalnega stroja priporočljivo upoštevati nekaj dobronamernih nasvetov.

Ker na trgu poznamo več vrst vrtalnih strojev, ki jih bomo omenili v nadaljevanju, je morda smiselno omeniti nekaj skupnih lastnosti, ki veljajo za vsak vrtalni stroj, ne glede na vrsto. Za varno in natančno delo mora biti vrtalni stroj močan in kompakten, poleg tega pa med samim delom tudi stabilen in zanesljiv. Glede na to, da je sposoben izvrtati luknjo v kovino, se verjetno strinjate, da mora vsekakor biti varen za uporabo. Katerikoli vrtalnik, ki ni narejen iz kvalitetnih materialov, ni vreden vašega nakupa. Poleg varnosti pa vam mora omogočati tudi pestrost pri delu – zato izberite takega, ki ima opcijo regulacije števila vrtljajev in nastavitve globine vrtanja. Izbran vrtalnik mora ugoditi vašim željam in potrebam vašega dela. Ta misel pa naj vas vodi tudi pri njegovem nakupu.

Za vse tehnične laike

Tudi če se na nekaj ne spoznamo, se je dobro o stvari, ki jo kupujemo vsaj približno pozanimati. Zato vam naštevamo nekaj najpomembnejših tehničnih specifikacij, ki jih mora kvaliteten vrtalni stroj združevati – zato, da vaše popolno neznanje ne bo tarča posmeha ali pa razlog za zgrešen nakup.

Hitrost vrtenja je ena izmed pomembnejših lastnosti vrtalnega stroja, saj določa njegovo natančnost rezanja. Pri obdelavi lesa in kovine pa je ta lastnost izrednega pomena. Večja kot bo hitrost, boljše bo tudi odstranjevanje ostankov iz luknje. Druga lastnost je moč motorja, ki je izražena v Watih (W) ali kiloWatih (kW). V teoriji velja, da višja kot je moč, močnejši je motor. V praksi pa to pomeni težjo napravo. Morda celo bolj pomemben parameter je tip moči, ki pove, kje lahko napravo uporabimo – ali jo lahko napaja akumulator ali potrebujejo zunanji vir energije. Pri zelo močnem orodju namreč baterija ne bo zadostovala. In še zadnji, a pogosto spregledan parameter pa je velikost orodja, ki seveda vpliva na njegovo težo. Napačna izbira prevelikega in pretežkega vrtalnega stroja, lahko kaj hitro odvrne domačega mojstra od svoje delovne avanture. Zato še enkrat dobro razmislite, za kaj boste vrtalni stroj uporabljali.

Vrtalnik, udarnik, namiznik?

Vsi vrtalniki niso primerni za vsako delo. S tistim, s katerim boste sestavljali pohištvo, verjetno ne boste nato vrtali betonske konstrukcije. Zato izberite tisti vrtalni stroj, ki najbolj ustreza tipu del, ki jih opravljate. Vrtalniki so lahki in priročni ter tako omogočajo udobno delo z lesom, kovino in celo betonom. Druga skupina so udarni vrtalniki, ki delujejo na princip udarcev, zato omogočajo delo s tršimi materiali, kot na primer armiran beton. Zaradi udarcev niso tako natančni kot klasični vrtalniki. Nekateri modeli pa lahko preklapljajo med opcijo vrtanja in udarjanja. Tretja skupina pa so namizni vrtalniki, ki so namenjeni stacionarni uporabi v vaši delavnici. Vgrajeno imajo nastavljivo stojalo, ki omogoča natančno delo, prav tako pa lahko prilagodite hitrost vrtanja. Zaradi svoje stabilnosti vam močno olajšajo samo delo.

Ste se že odločili za samostojno pot domačega mojstra, ki bo svojim otrokom lahko sestavil igrala, svoji boljši polovici pa popravil omaro ali kuhinjski predalnik? Potem vam želimo veliko uspehov na vaši poti. Ker pa vemo, kako neprijetno je, če se znajdete brez ustreznega orodja, vam priporočamo obisk spletne strani https://www.interdiskont.si, kjer boste našli čisto vse, kar vesten domači delavec tudi potrebuje. S pomočjo Inter diskonta si ustvarite svojo zavidljivo kolekcijo domačega orodja in naprav. Bodite tisti, ki si ne izposoja orodja, ampak ga posoja.

Rate this post




Podobni prispevki