Ajdovi žganci so odlična jed, ki jo lahko postrežemo z veliko dodatki. Z ocvirki, kislim zeljem ali kislo repo. Lahko so tudi kot dodatek v juhah.

Ajdovi žganci

Za pripravo jedi ajdovi žganci potrebujemo naslednje sestavine:

  • Bela moka (250 g)
  • Ajdova moka (250 g)
  • Sol

V posodo natočimo za približno 2 litra vode in jo pristavimo na ogenj. Med segrevanjem vode jo solimo in nato v krop stresemo zmešani moki. V sredino moke naredimo luknjo, pomagamo si s kuhalnico. Ker bo v sredini luknja bo voda zalila vso moko. Ajdove žgance je potrebno kuhati na zmernem ognju, tako da voda komaj brbota. Kuhamo jih približno 20 minut, nato pa odlijemo približno polovico vode, ostalo pa shranimo, če jo bomo potrebovali kasneje. Polovico vode in pa žgance nato odmaknemo z ognja in jih premešamo. Pustimo jih počivati pokrite.

Ko so ajdovi žganci že nekaj časa počivali jih nadrobimo v poljubno posodo in pustimo še nekaj časa počivati.

Postrežba:

  • Ocvirke prepražimo na masti in jih polijemo preko ajdovih žgancev
  • Skuhamo kislo repo in ji dodamo ajdove žgance
  • Skuhamo kislo želje in postrežemo z ajdovimi žganci
  • Med kuhanjem juhe ali pa preden jo postrežemo jih dodamo v juho namesto krompirja ali pa testenin.
  • Prelijte s kislo smetano, ki ste jo prej segreli na zmerni temperaturi

Ajdovi žganci so odlična priloga, ali pa kar del glavne jedi. Naročite pa jih lahko v dobrih kmečkih gostilnah, na turističnih kmetijah ali pa jih preprosto naredite sami doma. Vzelo vam bo približno uro dela, ko se ohladijo jih shranjujte v hladilniku in porabite v dveh- treh dneh.