Predjamski grad je bil nekoč dom Erazma Predjamskega





9 kilometrov od Postojnske jame leži Predjamski grad v sevorozahodnem delu Postojnske kotline. V skalni steni se odpira kraško podzemlje Predjamskega gradu. Govori se, da je Predjamski grad že star več kot 800 let. Vpisan je v Guinnessovo knjigo rekordov, saj je Predjamski grad v Postojni največji jamski grad na svetu. Grad stoji v 123 metrov visoki skali, mimo pa teče reka Lokva, ki pod gradom ponikne. Nekoč je v gradu živel znani vitez Erazem Predjamski, o njem krožijo legende. V Predjamskem gradu lahko si ogledate viteško sobo, lahko ugotovite kakšno je bilo življenje v gotiki, razstavljena je tudi lovska oprema kneza Windicshgratza. Ker pa je v bližini tudi najbolj znana Postojnska jama, lahko poleg Predjamskega gradu obiščete tudi jamo. V Predjamskem gradu morate plačat vstopnino. Za odrasle boste odšteli 13,80 EUR, otroke od 6 do 15 leta boste odšteli samo 8,30 EUR, če ste študentje vas bo prišlo 11 EUR. Pred gradom imate tudi zelo veliko parkirišče, sigurno boste našli nekje prostor, saj lahko parkira okrog 300 avtomobilov. Če pa bi radi obiskali tudi Postojnsko jamo, ne rabite iti s svojim avtomobilom, ker vas do jame odpelje zastojn avtobus.

Predjamski grad

Zgodovina Predjamskega gradu

Zgodovina gradu sega že v leto 1274, saj je bil takrat prvič omenjen. Takrat se je imenoval Luegg grad in je imel gotsko obliko. Lueggerji so bili takrat Predjamski vitezi. Erazem je bil njihov predstavnik, ki so ga leta 1484 tudi ubili. Leta 1576 so grad v najem dobil baron Janez Cobenzlu, je pa tudi grad odkupil. Nakar je tudi grad preuredil, nekaj dozidal. Tako, kot je leta 1570 dozidal, je vse do danes ostala ista oblika gradu. Tu so se še do vse do danes menjavali lastniki. Lastniki so še bili grof Mihael Coronini Cronberg, rodbina Windischgratz. Med drugo svetovno vojno je v gradu bila partizanska tiskarna in sodišče.

Kaj si lahko ogledamo v Predjamskem gradu?

Ogledate si lahko različna orožja, ampak vse so replika, od mečev, sulic, bojnih kladiv, helebard, razne oklepe, loke, samostrele. Za ljubitelje orožja je to prav zanimivo si ogledat. Ker so v tem prostoru sama orožja se soba imenuje orožarna in če boste tukaj pogledali čez okno boste imeli najlepši pogled na celotno dolino. V tem prostoru so nekoč bivali, saj je bil glavni bivalni prostor.

V sobah je vso pohištvo iz srednjega veka in takrat se je to pohištvo uporabljalo za vsak dan. Opazili boste tudi umetniške predmete in ena med njimi je tudi kip Žalostne Matere božje iz leta 1420. Ta kip se nahaja v majhni kapelici, tukaj je bila nekoč župnikova soba.

Predjamski grad - vhod

Ker pa je je Predjamski grad znan po Erazmu so se spomnili, da bi njemu bilo nekaj posvečeno. Seveda, ker je bil vitez so se spomnili zakaj pa ne bi izvajali viteške igre. Zato se vsako leto izvaja festival, na koncu pa je pojedina in folklora.

Predjamski grad si lahko ogledate čez celo leto, ampak imajo različni odpiralni čas. Če boste prišli od novembra do marca je grad odprt od 10 do 16 ure, aprila in oktobra med 10 in 17 uro, če boste prišli v maju, juniju ali septembra pa med 9 in 18 uro, v juliju in avgusti pa med 9 in 19 uro.

Obisk gradu je namenjem vsem ljudem, tudi otrokom. Tudi otroci so zelo radovedni in jim bo v gradu kaj zanimivo. Res pa, da ne morete se po gradu sprehajat z otroškimi vozički. Ker pa je v gradu rad prepih in včasih zelo piha, je dobro da daste otrokom na glavo kakšno kapo.

V Predjamskem gradu ni restavracije ali kakšnega bifeja, zato imejte kakšno pijačo v nahrbtniki, je pa ena dbra gostilna pri parkirišču. Tu pa se res lahko najeste, saj vam nudijo dobra kosila.

Je pa pod Predjamskim gradom tudi ena zelo zanimiva jama, ki se jo tudi splača obiskat. Jama ima 4 nadstropja in dolga 13 kilometrov. Ne vi ne boste toliko prehodili, saj je samo 700 metrov vidne za turiste. V jami boste videli Veliko dvorano, Konjski hlev, Imenski rov, Glavni rov ter Fiženco tu je tudi izhod. Čas, ki ga boste tukaj prehodili je nekje 45 minut. Pred vhodom boste dobili tudi baterijske svetilke. Jama je odprta od maja pa do septembra, v jamo pa se gre ob 11 uri, 13 uri, 15 uri in ob 17 uri.

Če ste si prišli ogledat samo Predjamski grad, si ga boste ogledali malo več kot eno uro, zato si še vzemite čas in obiščite tudi Postojnsko jamo ter samo mesto Postojno.

Če se boste potikali kaj v blizu Postojne, se odpeljite do Predjamskega gradu in ga obiščite. Če imate radi zgodovino kar vstopite v grad in si oglejte njegovo 800 let staro zgodovino. Ker pa vam Predjamski grad vzame samo 1 uro, še obiščite znamenitosti okoli gradu. Ne bo vam žal, ker Predjamski grad je že zunaj čudovit.

5/5 - (1 vote)




Podobni prispevki