Šmartinsko jezero se nahaja 15 minut stran od centra mesta Celje

Šmartinsko jezero
Šmartinsko jezero

Če si želite aktivno preživeti dan v naravi, je obisk Šmartinskega jezera temu primerna lokacija. Do jezera se lahko pripeljete neposredno z avtom, oddaljeno pa je le 15 minut od centra mesta Celje. Iz Celja vas usmerjajo table, kako priti do jezera in urejenega parkirišča, kjer lahko parkirate. Če pa prihajate iz smeri Vojnika pa se držite tabel za čolnarno.

Šmartinsko jezero je umetno zajezeno jezero, ki je nastalo leta 1970. Zajezili so ga zaradi poplavljanja cest. Po površini obsega 113 ha, v globino pa meri največ 15 m. Nastal je ob zajezitvi potoka Koprivnica, ime pa je jezero dobilo po kraju Šmartno, ki se nahaja v Rožni dolini. Velja za enega od večjih umetnih jezer v Sloveniji.

Na poti okoli jezera lahko tečete, kolesarite, sprehajate pse, ki morajo biti na vrvici. Če pa ste raje na vodni površini pa je na jezeru omogočeno ribarjenje z dovolilnico, možno je najeti tudi kanu ali pa čoln z motorjem ali brez.

Šmartinsko jezero pa ne ponuja samo vsakdanjih aktivnosti, pač pa tudi bolj adrenalinske. V poletnem času se lahko odpravite na zorbing. Zorbing je adrenalinska aktivnost, pri kateri ste nastanjeni v veliki žogi in se kotalite po hribu ali ravnini. Pri Šmartinskem jezeru se nahaja proga za zorbing, dolga približno 130 m. To je tudi edina proga v Sloveniji, ki ima ovinek.

Poleg zorbinga pa ponujajo tudi polet z balonom v poletni sezoni. Ko se z njim dvignete, se vam odpre pogled na celotno Šmartinsko jezero, ki ni majhno, poleg jezera pa vam pogled seže do centra Celja in Celjskega gradu na skalnatem pobočju.

Številni ribiči pa se na Šmartinsko jezero odpravijo, da bi ujeli kakšno ribo. To je mogoče z ribiško dovolilnico za nočni ali dnevni ribolov, možno pa jo je kupiti na spletu ali v Ribiškem domu Brezova ali v čolnarni Muzelj.

Šmartinsko jezero

V Ribiškem domu Brezova se lahko osvežite s pijačo ali kakšnim sladoledom. Obratuje od ponedeljka do nedelje od 12.00–20.00.

Skoraj vsak dan lahko na Šmartinskem jezeru zasledite številne tekače in sprehajalce, ki aktivno preživljajo dan. Ker pa je Šmartinsko jezero zelo priljubljena turistična točka, pa vsako leto tukaj organizirajo tek okoli jezera. Odvija se vsako leto okoli velike noči in ob vsakem vremenu. Lahko se udeležite teka na 4,4 km ali tistega na 12 km.

Šmartinsko jezero pa predstavlja domovanje številnim rastlinam in živalim. V jezeru prebivajo ribe kot so: krapi, amurji, navadni ostriži in somi, ki lahko kdaj prestrašijo kakšnega plavalca. Ob jezeru lahko kdaj opazite žabe, močerade in kuščarje, bodite pa pozorni, saj lahko mimo prileze tudi kakšna belouška. Okolica jezera predstavlja gozd, ki je sestavljen iz gabra in hrasta. V gozdovih pa prebivajo srne, kune in ježi.

Obisk tega kraja ni primeren le za sprehod in sproščanje. Če želite lahko ob Šmartinskem jezeru najamete prostor in tam organizirate rojstni dan, obletnice, poslovna srečanja, tematske zabave ali pa preprost družinski ali prijateljski piknik.

Včasih je ob čolnarni Muzelj vozila tudi ladja Jezerska kraljica. Vozila je vse do leta 2015, dokler niso njene plovbe prepovedali. Veljala je za eno izmed glavnih atrakcij, na kateri se je lahko tudi jedlo in pilo.

Ob Šmartinskem jezeru pa se nahajajo tudi skakalnice, ki jih Mestna občina Celje trenutno prenavlja. Obnovljene naj bi bile do jeseni, poleg obnovljenih skakalnic pa bodo postavili še tribuno za gledalce, trampolin in servisni objekt.

Leta 2017 so se pozimi odločili, da bodo še popestrili aktivnosti okoli Šmartinskega jezera. Organizirali so kegljanje na ledu oziroma curling in hokej na ledu.

Šmartinsko jezero je dobra ideja za izlet tako pozimi kot poleti. Poletni predstavlja ohladitev in pobeg v naravno, saj jezero ni preveč turistično urejeno. Kljub temu privablja številne domače in tuje turiste, ki se lahko preizkusijo v različnih športih in aktivnostih. Predstavlja tudi odličen kraj za praznovanje rojstnega dne ali pa piknika. Ribiči so naj jezerom navdušeni, saj vsako leto v jezeru ulovijo ogromne krape ali pa some. V jezeru se je mogoče kopati, vendar le na lastno odgovornost. Če pa z vami pridejo otroci, pa je tudi za njih poskrbljeno saj se ob poti nahajajo igrala.

V kolikor pa ne želite videti le jezera pa lahko obiščete še Celjski grad, ki se nahaja na skalnatem pobočju nad Celjem in tudi predstavlja svojevrstno dogodivščino.

Foto: Ines Štandeker

Rate this post
Podobni prispevki