Blejske kremne rezine so ena izmed značilnosti Slovenija, vsak, ki obišče Bled jih mora poskusiti. Da pa vam ne bi bilo treba hoditi na Bled si jih lahko naredite kar sami doma.
Za blejske kremne rezine potrebujemo:
- Jajca (6)
- Mleko (8,3dl)
- Sladkor (170g)
- Sladkor za beljake ( 100g)
- Moka (100g)
- Vanilin sladkor
- Sladka smetana ( 0,3dl)
- Sladkor ( 30g)
- Masleno testo (2 kos)
Uporabimo kupljeno masleno testo, ki ga že spečemo do svetlo rumene barve. Preden ga damo v ogreto pečico na 150°C, z zobotrebcem naredimo luknjice v testo, tako med peko ne bodo nastajali mehurji.
Postopek izdelave kreme za blejske kremne rezine:
- Rumenjake in beljake ločimo. Beljake stepemo s 100 g sladkorja v trd sneg. Rumenjake stepemo v sneg, vmes pa dodamo tudi preostali sladkor.
- Nato začnemo rumenjakom dolivati 0,3 dl mleka in nato tudi počasi dodajamo moko. Mleko, ki ostane počasi zavremo in dodajamo vanilin sladkor, ki se mora stopiti. Med segrevanjem mleka začnemo, ko se sladkor stopi dolivati zmes rumenjakov in sladkorja. Med dolivanjem rumenjakov moramo stalno mešati zmes z metlico, da preprečimo grudice. Zmes mešamo in kuhamo še približno 10 minut.
- Posodo s kuhano kremo odmaknemo z ognja, nato pa vmešamo v kremo še sneg beljakov, ki smo ga naredili prej. Ko se masa še ni shladila jo namažemo na masleno testo, ki smo ga prej tem rahlo zapekli. Nato pustimo, da se masa na testu ohladi. Ko je ohlajena, stepemo še sladko smetano s sladkorjem in vanilin sladkorjem in jo nato namažemo na kremo.
- Na sladko smetano položimo drugo testo, ki smo ga zapekli in pustimo počivati 24 ur. Preden želimo narezati domače blejske kremne rezine jih posujmo s sladkorjem v prahu, postrežete jih lahko tudi s čokoladnim oblivom ali pa sadnim prelivom.