Mesto z bogato zgodovino, oglejte si sotesko Pekel, Ljubljansko barje, Borovniški viadukt, Jelenov-dolinski most in Golobjo jamo.

Borovnica je mesto v zadnjem  času poznano po velikih nasadih ameriških borovnic. Ameriškim borovnicam posvečajo zelo veliko pozornost. Krajani so tako ponosni na pridelavo borovnic, da vsako leto priredijo praznik imenovan Praznik Borovnic. Praznik vedno poteka v drugi polovici junija. Včasih je tam deloval tudi železniški viadukt, ki sedaj ne deluje več.

Borovnica se je razvila zaradi mogočnih povezav, ki potekajo skozi njo. Železniška proga Dunaj-Trst je omogočila, da se je Borovnica povezala z zunanjim svetom.

Borovnica

Borovnica je lepa za obisk zaradi svojih znamenitosti:

  • Soteska Pekel: je kraj, kamor bolj malo posije sonce, je pa vseeno prelepa za ogled. Soteska Pekel je za ogled zanimiva čez celo leto. Narava jo je oblikovala, ko se je Ljubljansko barje ugrezalo. Reka, ki teče po soteski, reka Otavščica si je izborila pot čez skale in stene, zato si lahko ogledate tudi slapove, ki jih ustvarja. Soteska Pekel je tako bogata s slapovi, brzicami in skalnimi previsi, da jih je težko prešteti, je pa znanih več točk, kjer so prizori najlepši. Pot po soteski Pekel je označena in do tretje večje točke prehodna za vse obiskovalce. Po označeni poti naletite tudi na zanimive zvoke, ki jih reka ustvarja, vidite lahko kako skale prekinjajo slapove in kako hudourniki derejo po stenah.
  • Ljubljansko barje je tudi ena izmed značilnosti, ki jih ima Borovnica, vendar si ga večji del deli z Ljubljano. Pred nekaj tisoč leti je bilo na tem prostoru jezero, ki je z leti usahnilo in povzročilo nastanek barja. Z leti so se ljudje prilagodili, sedaj je glavna obrt na Ljubljanskem barju pridelava sadja (borovnice), krme za živali in pa vrtnine za lastno uporabo. Ljubljansko barje je v zadnjih desetletjih zelo napredovalo in bilo označeno za krajinski park. Na njem najdemo kulturne in naravne znamenitosti, narava na barju se z leti ni spremenila, saj še vedno redno poplavlja in preprečuje, da bi človek spremenil in ukrotil naravo.
  • Borovniški viadukt: je  bil most, ki je  premagoval ovire na železniški progi Dunaj-Trst. Izdelava viadukta je potekala 7 let, zgrajen pa je bil popolnoma brez cementa. Viadukt je zaživel leta 1856, ko je po njem zapeljal prvi vlak. Začetek druge svetovne vojne je pomenil konec za viadukt Borovnica. Do konca druge svetovne vojne so ga popolnoma uničili. V tem času je bila Borovnica tudi kraj tragedije, saj so ljudje preštevali preživele po napadih. Do konca svetovne vojne so popolnoma uničili viadukt. Še vedno pa je viadukt Borovnica pomemben za krajane, saj je to njihova najpomembnejša znamenitost, včasih najpomembnejša povezava z zunanjim svetom. Zaradi pomembnosti, ga ima Borovnica tudi vključenega v svoj grb in zastavo.
  • Jelenov-Dolinski most:  Je bil zgrajen le malo naprej od Borovniškega viadukta. Ko so nemci z bombami razstrelili viadukt Borovnica so hoteli uničiti tudi Jelenov most, vendar jim ni uspelo, saj so jim pred tem pošle zaloge razstreliva. Nekaj pa je le bilo uničeno s strani bomb, ostala sta samo dva tira.
  • Golobja jama: Najbolj poznana kraška jama, ki jo najdemo na ozemlju Borovnice. Golobja jama ni mogoča za ogled vsem, ogledajo si jo lahko le jamarji, saj je dostop za druge otežen.  Golobja jama skriva dela narave, ki so jih poimenovali kapniški gozd. Najdemo pa lahko tudi podzemno jezero. Nad jamami najdete lovsko pot, ki vas bo popeljala na Rakitno, kjer je zelo poznano klimatsko zdravilišče.