Oglejte si Celjski grad in preživite mirno in sproščeno popoldne na največji utrdbi v Sloveniji.

Celjski grad je bil včasih domovanje znamenitih Celjskih grofov. Celjski grofi so bili in so še vedno najpomembnejša vladarska in plemiška rodbina, ki je živela in imela matično posest na Slovenskem ozemlju. Ker so bili že takrat razširjena družina se je potomstvo ohranilo do danes, saj je nekaj potomcev še med živimi. Na gradu je na ogled postavljena galerija, kjer so ostanki celjskih grofov.

Celjski grad je najpomembnejša znamenitost iz zgodovine za mesto Celje. Ker grad leži na hribu je od tam lep razgled na celotno mesto Celje in okolico mesta. Stari Celjski grad je največja utrdba na slovenskem ozemlju.

Zadnji prebivalci, ki so prebivali v njem so se odselili z gradu že leta 1400, preselili so se v Knežji dvorec, ki je v mestu Celje. Grad so več let obnavljali, vendar ga še niso v celoti, zato je del gradu še vedno v ruševinah.Celjski grad je v preteklosti preživel tudi nesrečne zgodbe prebivalcev. Najbolj znana je zgodba o Veroniki in Frideriku. Oče Friderika je bil grof in z družino so živeli na gradu. Oče je nasprotoval zvezi, ki sta jo imela Veronika in Friderik. Ker bi naredil vse, da bi ju ločil je svojega sina zaprl v grajski stolp. Da bi se znebil Veronike jo je obtožil, da je čarovnica. Obsodbo o čarovništvu so opustili in Veroniki se s strani oblasti ni zgodilo nič. Po obsodbi so jo tudi, če je bila spoznana za nedolžno ubili podložniki grofa. Veronika je bila ubita v napajalniku za živali. Grof je s tem dejanjem preprečil, da bi Veronika in Friderik bila skupaj.

Celjski grad

V poletnem času je Celjski grad tudi prostor zabave in prireditev. Vsako poletje se lahko na gradu udeležite:

  • Prireditev za noč čarovnic

  • Srednjeveška prireditev

  • Slikarska ustvarjanja

  • Gledališke predstave

  • Glasbeni koncerti

  • Podelitev nagrade Veronika

Celjski grad ima v okolici tudi prostor za sprostitev, saj se lahko zapeljete po kolesarskih poteh ali pa se sprehodite po čudoviti pokrajini in urejeni okolici. Oglejte si panoramo mesta Celje z razglednega stolpa in se sprostite na prireditvah, ki vam jih pripravljajo.