Cerknica je eno izmed mnogih slovenskih mest in središče istoimenske občine. Ob kraju se pojavlja tudi Cerkniško polje in pa reka Cerkniščica.

Cerkniško polje

Osrednja znamenitost kraja je ena izmed največjih slovenskih lepot, Cerkniško jezero. Za vse, ki slednjega ne poznajo, je neverjetno dejstvo, enkrat jezero je, drugič ga ni. Cerkniško jezero leži v južnem delu Cerkniškega polja, ki je največje slovensko kraško polje. Dejstva, ki opravičijo takšno nenavadno obnašanje je, da je Cerkniško jezero eno izmed presihajočih jezer. Splošna definicija pove, da se jezero le občasno napolni z vodo. Tako je na mestu jezera v suhi fazi slednje poraščeno z travišči ali le delno zalito z vodo. Ko je Cerkniško jezero zalito z vodo v celoti, njegova velikost sega tudi do 38 kvadratnih metrov.

Cerkniško jezero

Tako je Cerkniško jezero izjemno zanimivo za ogled turistov, zanimivo pa je tudi varovanje rib, ki jih ob suši varujejo v delu jezera, ki ne presahne. Priporočen za ogled je tudi muzej Cerkniškega jezera, kjer je slednjo prikazano z unikatno maketo, prikazan pa je tudi postopek, ko jezero presahne, na predavanju pa izveste tudi še nekaj ostalih zanimivih informacij. Ob strokovni razlagi spoznamo natančno razlago delovanja vodnega sistema oziroma nastajanje in presihanje tega kraškega fenomena. V muzeju pa si tudi lahko pogledate in izveste marsikaj o načinu življenja prebivalcev, ogledate zbirko pripomočkov za stari način ribolova, več različnih vrst starih lesenih drsalk, čolne drevake ter pribor za rezanje ter spravilo ledu. Muzej vsebuje različen pribor, ki ga potrebujejo in so ga potrebovali za življenje ob jezeru, priporočen pa je tudi sprehod na kakšno izmed okoliških hribovij, ki postreže z lepim razgledom na Cerkniško polje.

Maketa Cerkniškega jezera