Naselje, ki je hkrati središče občine, se imenuje Cerkno. Mesto je bilo v rimskem obdobju prometno zelo pomembno saj je skozi vodila pot, ki se nadaljuje v Furlanijo. Cerknica se nahaja v dnu doline, kraj pa je kulturno in gospodarsko središče Cerkljanskega. Za kraj je značilna čipkarska obrt. Cerkno ponuja izjemno široko paleto turističnih točk. Tako se lahko v tem območju odpravite v Smučarki center Cerkno, kjer imajo zelo zanimivo ponudbo. Udeležite se lahko smučarske šole, si izposodite smučarsko opremo, na smučišču pa deluje smučarski servis, poteka pa tudi organizacija smučarskih tekmovanj.

Smučišče Cerkno(Vir: www.slovenia.info; Avtor: “A. Fevžer”)

Cerkno pa seveda ponuja možnost prenočitve, saj v kraju obratuje Hotel Cerkno. Tako lahko najamete apartma in se spočijete naslednji dan pa nadaljujete na smučišču ali pa se ukvarjate z ostalimi aktivnostmi, ki jih omogoča hotel, kot so tenis, odbojka, badminton, košarka in še mnogo drugega. Če se ukvarjate z ribolovom ali pa ste lovec, je Cerkno pravilna destinacija za vas, saj je območje bogato na tem področju. Kraj pa predstavlja tudi izjemno zanimiv star pustni običaj, ki mu pravimo lavfarija. Maškare, ki v tem sodelujejo, so znane po naličjih iz lipovega lesa, družina lavfarjev oziroma maškar pa šteje 24 članov z hudomušnimi imeni.

Zanimivost, ki pa je definitivno ne smete zamuditi če se nahajate v okolici Cerknega, je partizanska bolnica Franja. Ustanova je bila med drugo svetovno vojno bolnišnica partizanov in je izjemno zanimiva atrakcija za ogled. Imenuje se po dr. Franji Bojc Bidovec, ki je v bolnišnici delovala kot zdravnica. Bolnišnica je bila sestavljena iz 16 barak, 14 pa jih je bilo uničenih med poplavo leta 2007, kjer se je komaj rešil oskrbnik ustanove. Bolnišnica je razglašena za evropsko dediščino. Obnovljena in ponovno odprta pa je bila leta 2010. Objekt je atrakcija, ki je ne smete zamuditi če se nahajate v okolici tega območja.