Dražgoški medeni kruhki niso samo značilna jed, so tudi prijetni na pogled in seveda zanimivi. Najbolje jo seveda pripravijo domačinke, če pa se želite tudi sami poizkusiti v pripravi, je tukaj recept.
Za pripravo jedi dražgoški medeni kruhki za osnovno testo potrebujete:
|
Za testo za okrasitev dražgoških medenih kruhkov potrebujete:
|
- V ponvi segrejemo med. Pred tem pa v večji posodi zamešamo rženo moko, mlete klinčke in mleti cimet. Sol stopimo v vodi in jo z medom, ki smo ga segreli dodamo drugim sestavinam. Vse sestavine zgnetemo v gosto in gladko testo.
- Celoten postopek se ponovi, ko pripravljamo testo za okrasitev medenih kruhkov.
- Testo nato na podlagi, ki smo jo pomokali razvaljamo, nato pa si izberemo obliko in jo izrežemo. Robove po želji okrasimo. Kruhke po tem, ko smo izrezali oblike premažemo s hladno vodo. Iz testa za okraske naredimo poljubne vzorce (rože, srčki, vitice …) in z njimi okrasimo z vodo premazane kruhke.
- Namažemo pekač in okrašene medene kruhke postavimo na pekač. Pečico pred tem ogrejemo na 165°C in pustimo peči od 10 do 15 minut. Ko so kruhki pečeni jih še premažemo s toplim prelivom, ki ga naredimo tako, da segrejemo vodo in v njen žlico medu. Dražgoški medeni kruhki dobijo svetleč sijaj.
Dražgoški medeni kruhki so primerni kot posladek ali pa kot darilo za vaše najdražje. Priprava je tudi odlična za zabavo z otroki. Pa dober tek!