Destinacija, ki je ena izmed najbolj poznanih pri nas, so zagotovo Goriška Brda. Lahko bi rekli, da je svet, ki ga območje pokriva razgiban, obdan z griči, dolinami ter vzpetinami, ki segajo na zahodu do reke Idrije in se razprostira v Furlansko nižino. Goriška Brda so predvsem kmetijska pokrajina, ki se ukvarja s trženjem svojih izdelkov, najbolj poznani dejavnosti pa sta vinogradništvo in sadjarstvo. Druga svetovna vojna je pokrajino zaznamovala, saj jo je prerezala na pol, zato se del znamenitega območja nahaja v Italiji.

Goriška Brda

Goriška Brda pa niso le okolje, kjer je govora samo o vinogradništvu in sadjarstvu, saj območje skriva tudi nekaj čudovitih znamenitosti. Poleg številnih vinogradov in sadovnjakov, se podamo na razgledni stolp, visok kar 23 m, ki ga je zasnoval arhitekt Marko Šlajmer, ter si ogledamo celotna Brda, kot bi jih imeli na dlani. Pod stolpom se nahaja tudi  spomenik žrtvam druge svetovne vojne, ki je bila na tem področju še kako prisotna. Priporočljivo je, da si Goriška Brda ogledate v lepem vremenu, saj je ravno takrat prečudovit razgled na Kras, Vipavsko dolino, Julijske in Karnijske Alpe, Dolomite, Trnovski gozd, pa tudi vse tja do Furlanije in morja. Prečudovit razgled vas bo res navdušil in navdal z pozitivno energijo.

 Goriška Brda torej ponujajo zanimive možnosti za izlete, saj si lahko pogledate vse v zvezi z njihovo glavno dejavnostjo, ki je pridelovanje sadja. Območje je pravi rajski vrt, znano po češnjah, saj prinesejo prvi letni dohodek, nekoč pa so bile ravno od češenj odvisne celotne družine. Pridelujejo tudi breskve, slive in pa dobro kapljico. V vinogradih Goriških Brd najdemo vrhunsko kapljico vrst rebula, tokaj,  chardonnay, pinot,  rdeči merlot, sauvignon in cabernet.