Idrijski žlikrofi, tradicionalna idrijska jed, ki vas bo navdušila. Jed lahko tudi priredite in jo tako naredite po vašem okusu.





Idrijski žlikrofi

Za pripravo značilne jedi Idrijski žlikrofi bomo potrebovali za testo:

  • Moka ( 300 g)
  • Jajca (1-2)
  • Olje

Za nadev pa potrebujemo:

  • Krompir (500 g)
  • Čebula (50 g)
  • Zaseka (50 g)
  • Sol
  • Poper (po želji)
  • Drobnjak
  • Majaron
  1. Preden začnemo je potrebno pripraviti krompir. Krompir olupimo, operemo in damo kuhati v hladno vodo. Pustimo, da se kuha približno 25 minut.
  2. Testo za izdelavo jedi idrijski žlikrofi naredimo tako: vso moko stresemo na površino, kjer bomo delali testo. V sredini moke, ki smo jo stresli naredimo manjšo luknjo, kamor jajce ali dva. In dodamo tekočino (vodo, olje ali pa mleko). Testo gnetemo, dokler se ne oblikuje v hlebček. Ko je oblikovan in zgneten, ga pustimo, da počiva 30 minut, medtem ga pokrijemo s svežo krpo.
  3. Pripravo žlikrofov nadaljujemo s pripravo nadeva. Nasekljamo čebulo in jo prepražimo na olju, do svetlo rumene barve. Majaron in drobnjak na zelo drobno sesekljamo. Krompir pustimo, da se odcedi in ga nato, ko je še topel pretlačimo. Dodamo mu zaseko, sol, čebulo, ki smo jo prej prepražili in pa drobnjak in majaron. Sestavine zmešamo, da nadev postane bolj gladek.
  4. Testo, ki je počivalo 30 minut nežno razvaljamo na zelo tanko, pred tem površino pomokamo, da se testo ne prijema. Nadev oblikujemo v manjše kroglice, ki so velike približno za lešnik. Polagamo jih na testo v takem razmaku, da ga bomo lahko potem rezali in zavili nadev v testo. Testo zrežemo in nastalo oblikujemo v kroglice, tako da testo popolnoma ovije nadev.
  5. Narejene idrijske žlikrofe skuhamo in jih serviramo ter uživamo vroče.

Nadev za jed idrijski žlikrofi lahko tudi prilagodimo svojemu okusu. Uporabimo lahko sire ( gorgonzola, brie …) ali pa slanino in pršut.

Najboljše idrijske žlikrofe pa lahko seveda poizkusimo tudi v Idriji, rojstnem mestu recepta.