Med nekdanja kmečka naselja, ki so se sčasoma razvila v industrijske kraje, štejemo tudi mesto Ig. Mesto Ig se v največji meri ponaša s kovinsko industrijo, zelo veliko vlogo pa je mesto imelo tudi v zgodovini. Mesto Ig razkriva kar tri večja arheološka območja, kjer so strokovnjaki odkrili koliščarske naselbine in tako našli še nekatere izjemno lepe in veličastne predmete, ki sodijo med največje najdbe pri nas. Med odkritja tako spada glinasta posoda v obliki ženske. Mesto Ig premore tudi star, v kamnu izklesan nagrobnik, ki pripada Rimljanom in je evropska redkost.

Iški grad sedanji ženski zapor

Posebnost mesta je tudi Ižanski grad, ki je bil tekom preteklosti večkrat obnovljen, uporabljen pa je še danes, vendar ne kot muzej, ampak kot ženski zapor. Tako se v njem nahajajo ženske, ki prestajajo določene zaporne kazni, vključno z mladoletnicami, tako grad za javnost ni dostopen. Mesto Ig je pravo mesto za izlete in druženje. Zanimivi so ribniki v dolini Drage, ki jih je kar sedem in naj bi domnevno nastali v 18. stoletju za gojenje rib. Območje predstavlja pravi raj za ljubitelje narave, saj tukaj najdemo veliko vrst ptic, tudi čopastega pionirka, ki se nahaja v grbu občine Ig.

Močvirska sklednica

Posebnost območja je zagotovo želva sklednica, ki je edina avtohtona želva pri nas. Najbolj primerna za vse, ki se radi zadržujete v neokrnjeni naravi, pa je soteska reke Iške, ki privabi ogromno sprehajalcev v poletnih dneh, ko je na območju prijeten hlad in je preživljanje prostega časa fenomenalno. Navdušili vas bodo že pripravljeni prostori za piknik, kjer se lahko po prehojeni poti ustavite in pokramljate, nekaj spijete in pojeste da se okrepčate za nadaljevanje poti.