Kolpa je reka, ki meji državo Slovenijo z Hrvaško, zato je tako imenovana mejna reka. Reka izvira na hrvaški strani, nato pa kar dobrih 117 km predstavlja naravno mejo med državama. V začetku reka Kolpa potuje po ozki soteski, vendar se ta kmalu postopa razširi in spremeni v ravnino. Ko prečka Metliko, reka zapusti Slovenijo, potuje skozi Karlovac in se pri Sisku zlije v Savo.

Reak Kolpa

Obstaja veliko razlogov zakaj obiskati dolino reke, saj Kolpa omogoča veliko možnosti rekreacije, od kopanja, čolnarjenja, ribolova in ostalih vodnih aktivnosti. V reki obstaja kar 39 vrst avtohtonih rib, 9 pa jih je na seznamu ogroženih vrst, slednje si lahko ogledamo saj je bistrost vode ena izmed pozitivnih strani te reke. Zanimivost so številni bruhalniki, ki si jih lahko ogledamo in prihajajo na dan saj so v povezavi z kraškimi jamami. Turistična znamenitost so jezovi, ki jih v tej dolini naštejemo preko 60, včasih pa so omogočali delovanje žag in mlinov. Ogledamo si lahko številne druge živali, ki jim Kolpa daje življenjski prostor, od bobrov, želv, medvedov, risov in volkov do velike divjadi. Kolpa oziroma njena voda se v poletnih dneh segreje tudi do 28 stopinj.

Krajinski park KolpaIzjemno zanimiv za ogled, pa je Krajinski park Kolpa, ki se razprostira ob reki, med krajema Stari trg ter Dragoši. Tudi tukaj je glavna znamenitost prav sama reka, ki večkrat spremeni svojo obliko in tok, ter je izjemno zanimiva točka za sprehode, pohode in druženje v naravi.