Mesto, ki je na nek način razpotegnjeno ob mnogih lokalnih cestah, imenujemo Komenda. Komenda ima 828 prebivalcev, od tega pa jih je večina zaposlenih v Kamniku oziroma njegovi industriji. Mesto oziroma naselje je staro cerkveno središče, saj podatke o cerkvi svetega Petra zasledimo že leta 1147. Komenda je zanimiva za ljubitelje zgodovinskih podatkov, saj je tukaj domoval in dolga leta deloval Peter Pavel Glavar. Slednji je izjemno poznan, saj je bil duhovnik, prosvetitelj, sadjar in čebelar.

Znameniti križ na pokopališču

Peter Pavel Glavar je človek, ki je dal postaviti še danes eno izmed največjih znamenitosti območja, Glavarjevo beneficijsko hišo v kateri se nahaja knjižnica, ki premore več kot 2000 knjig. Hiša ni edina stavba, ki jo je slednji dal postaviti, saj se je zavzemal tudi za revne in ubogljene, zato čez cesto stoji Glavarjeva bolnica za siromašne in revne. Stavba je danes občinsko poslopje. Komenda je kot mesto, v veliki meri predano Petru Pavlu Glavarju, že samo mestno jedro pa prikazuje njegovo prisotnost, kar dokazuje, da je bil slednji pomemben dejavnik pri takratnem razvoju.

Hipodrom in cerkev

Ob obisku imate kaj videti, saj je znamenitosti res ogromno. Tako si lahko na tem območju ogledate hipodrom in cerkev, hišo predstavnika Glavarja, Šmidovo graščino, pokopališče s znamenitim križem in še mnogo drugega. Komenda vsebuje tudi naravne znamenitosti, za vse, ki se radi sproščate na prostem, si lahko ogledate lipe pri cerkvi Komenda, ki so značilne in poznane saj so stare tudi do 700 let in v obseg merijo celo 6 metrov. Zanimiv je še Briški bajer oziroma ribnik, potočki v suhadolskih gozdovih, ob cesti iz Most v Vodice pa se nahajajo že omenjene tradicionalne lipe, tokrat na drugem področju. Komenda je primeren kraj za obisk, zato izkoristite prve proste dneve ter se odpravite na ogled.