Eno izmed mest z bogato kulturno dediščino je tudi dobro poznani Logatec. Mesto je nekakšen mejitveni del med alpskim in dinarskim svetom in je izjemno mlado, saj je slednje postalo šele leta 2006, pred tem pa je bilo definirano kot naselje. Sicer je mesto nastalo po drugi svetovni vojni, z združitvijo Gorenjega in Dolenjega Logatca. Logatec je nastanjen v kotlini, po kateri teče železnica. Vemo, da je bila nekdaj ravno slednja najpomembnejša pri razvoju industrije, nič drugače pa ni bilo tukaj. S pomočjo železniških tirov se je v mestu razvila tekstilna, papirna in lesnopredelovalna industrija. Ime Logatec skriva zanimivo definicijo ki pravi da se je slednje razvilo iz korena besede log, kar naj bi pomenilo in predstavljalo nekakšno močvirnato območje. Logatec je znan tudi po tem, saj je logaška dolina bila že mnogokrat poplavljena.

Sončni zahod v Logatcu

Ob obisku Logatca je priporočen obisk Planinskega polja, ki na nek način povezuje in drži skupaj občine Logatec, Postojna in Cerknica ter je izjemno zanimivo in čudovito za preživljanje prostega časa. Bolje poznana reka Ljubljanica se na Planinskem polju imenuje reka Unica.

Notranjost enega izmed mlinov

(Vir: www.slovenia.info; Avtor: “Bobo”)

Izjemno lepa naravna točka za sprostitev je ogled Napoleonovega drevoreda, ki vsebuje kar 290 nasajenih lip, ki krasijo cesto ter vam polepšajo obisk. Logatec skriva še mnogo drugih znamenitosti, med drugim 30 m globoko Logaško in Skedneno jamo, območje pa premore še mnogo ostalih manj znanih jam. Ljubitelji ribolova obiščite Erikov ribnik, ki je izjemno bogat z postrvi, oglejte pa si še razna brezna, manjše ribnike in jezera, manjša korita pri Sopotu, ki tvorijo slapove in podobne naravne znamenitosti. Na svoj račun pa pridete tudi ljubitelji kulture, saj mesto Logatec premore svoj grad, razne rimske utrdbe, mline, vodnjake, kozolce, čebelje panje in še mnogo drugega.