Smo vinorodna dežela, ki se lahko pohvali tudi z najstarejšo trto na svetu, staro kar čez 400 let.

Maribor ima najbolj pomembno trto na svetu, saj je najstarejša še živeča trta. Njeno obdobje rasti šteje kar 400 let in je simbol vinorodnega mesta Maribor in njegove okolice. Potomke najstarejše trte so razpredene po celem svetu.

Stara trta

Vsako leto, da najstarejša trta v Sloveniji od 35 do 55 kg pridelka, ki ga ustekleničijo. Stekleničke so velike 2,5 dl in so namenjene predvsem za protokol. Podarijo jih častnim obiskovalcem Slovenije. Vsako leto iz sadov najstarejše trte napolnijo le 100 stekleničk.
Najstarejša trta je vrste žametovke, oziroma modre kavčine. Ta sorta trte je ena izmed slovenskih žlahtnih vinskih vrst na slovenskem ozemlju.
Ker je najstarejša trta v Sloveniji tako pomembna ji namenjajo tudi nekatere prireditve:    • Svečana trgatev najstarejše trte

    • Martinovanje

    • Rez stare trte


Napisana je bila tudi himna Stare trte, kjer jo v besedilu poveličujejo in govorijo o njeni mogočnosti in seveda njenih potomcih, ki so razpredeni po celem svetu.
Najstarejša trta je poznana po celem svetu in je postala simbol mesta Maribor in celotne države. Je del uveljavljenega protokola, vsakoletni pridelek pa je namenjen pomembnim gostom in je značilni znak Slovenije.