Med eno izmed mlajših štejemo mesto Nova Gorica. Ima izjemno ugodno prometno lego, zato se je mesto kmalu razvilo v izobraževalno, gospodarsko, kulturno, upravno in prometno središče, je pa tudi deseto največje mesto v Sloveniji. Nova Gorica se je razvila oziroma nastala po koncu druge svetovne vojne zaradi delitve ozemlja med Italijo in Jugoslavijo.

Nova Gorica

Nova Gorica ima submediteransko podnebje, kar pomeni veliko sonca, mile zime in vroča poletja. Posebnost podnebja so močni nalivi, ki povzročajo poplave. Ob obisku mesta vam priporočamo da obiščete katero izmed predstav v Slovenskem narodnem gledališču Nova Gorica, Goriški muzej z galerijo, Pokrajinski arhiv in še mnogo zanimivega. Zelo zanimiva je tudi muzejska lokomotiva, ki se nahaja na železniški postaji v Novi Gorici. Za hitrejše preživljaje prostega časa, izvabite iz vas kockarsko plat in se preizkusite v Casonoju Perla. Nova Gorica premore tudi veliko znanih osebnosti iz vseh področij. Iz mesta prihaja Borut Pahor, nekdanji slovenski predsednik vlade in sedanji predsednik države, kantavtor Iztok Mlakar, pevec Miran Rudan in še mnogi.

Mesto je čudovito in je zasnovano kot mesto v obliki parka z velikimi nasadi vrtnic, dreves in grmovnic med stanovanjskimi bloki, zato se imenuje tudi mesto cvetja. Mesto ima tudi status zabavišča, saj vsebuje veliko diskotek, kamor lahko zaidete če pogrešate svojo mladost, ali pa če vas ta način zabave sprošča. Nova Gorica skriva v notranjosti preko 30 spomenikov, ki so še ena izmed znamenitosti, ki jih ne smete zamuditi. Tako najdemo spomenik v spomin Francetu Bevku, slovenskemu pisatelju, Edvardu Rusijanu, letalcu in še mnogim drugim. Kot omenjeno je velika znamenitost Novogoriška železniška postaja, saj je razglašena za tehnični spomenik, ki je še ena izmed kulturne dediščine naše čudovite dežele.

Železniška postaja Nova Gorica