Postanite solinar za en dan, obiščite Piranske soline, oglejte si kako so včasih živele solinarske družine in spoznajte postopek pridobivanja soli.

Piranske soline niso samostojne, vendar so le del Krajinskega parka Sečoveljske soline.

Včasih so na solinah živele celotne družine, vsaj čez sezono solinarstva in se preživljale z delom na solinah. Sedaj se je vse spremenilo. Zaposleni, ki upravljajo Piranske soline še vedno pridelujejo sol po starem izročilu. S pripomočki, ki so jih uporabljali naši predniki, tudi tedanji upravitelji pridelujejo sol.

Edini vir sladke vode v bližini je reka Dragonja, ki je solinarske družine oskrbovala s pitno vodo. Slovenske ter Piranske soline so edine, ki na celotnem Jadranskem morju pridobivajo sol še vedno po metodah naši daljnih prednikov.

Zelo kakovostno sol iz Piranskih solin je mogoče dobiti v večjih trgovinah in pa v trgovinah z darili. Piranska sol se velikokrat podarja tudi tujim gostom, ki obiščejo našo državo. Izdelki pridelani v piranskih solinah so lahko tudi lepo darilo za vaše najdražje ali pa tuje obiskovalce. Izdelki niso samo sol, so tudi solni pilingi, solni cvet, soli za kopeli in drugi izdelki povezani s soljo. Piransko sol uporabljajo kot značilno darilo gostom v Sloveniji.