Med manjša mesta pa uvrščamo mesto Pivka. Pivka leži na nadmorski višini 558 metrov in šteje 2059 prebivalcev. Mesto se ponaša z številnimi gozdovi ter posledično močno lesno industrijo, k slednji pa je veliko pripomogla odlična železniška povezava med Ljubljano in Trstom, ki je bila na tem območju zgrajena leta 1857.

Železniška postaja

Zaradi svoje lege je v kraju Pivka dosti prisotna burja in sneženi zameti, zato so kamnita obzidja eden izmed načinov zavarovanja pred temi pojavi. Kulturna in naravna dediščina območja Pivka je zelo bogata, kadar pa se nahajate v bližini, bodite pozorni na kamnite  križe, ki so značilni in stojijo na začetku ali sredini vasi, raznih križpotjih in podobno. Priporočen je ogled edinega srednjeveškega gradu na tem območju, ki se imenuje Šilentabor, pozidan pa je bil leta 1471. Namen gradu je bil protiturška utrditev in obramba. Med cerkvami, je najbolj poznana ter najstarejša cerkev svetega Martina, ki s svojo sestavo in zgradbo kaže na 12. stoletje. V njej si lahko ogledate freske, sledi italijanske renesanse in nemške gotike. Ob obisku mesta Pivka pa ne smete spregledati parka vojaške zgodovine, ki vsebuje zavidljive zbirke vojaške opreme.

Kopalec strelskih jarkov

Pivka vsebuje veliko naravnih znamenitosti, zato je mesto destinacija tudi za ljubitelje narave. Poglejte si Pivška presihajoča jezera, zanimiv pa je ogled površja, ki predstavlja mnogo izvirov in izbruhov. Dve izmed njih sta večji in bolj obstojni in se ob deževju napolnita ter sta vidni več mesecev, medtem ko so ostala manjša, vendar tudi zanimiva na svoj način. Tudi za obiskovalce, ki jih bolj zanima zgodovina in življenje daleč nazaj, je priljubljena točka najdišče Parska globina, iz kamene dobe. Tukaj si oglejte prazgodovinsko kulturo iz stare kamene dobe in se prepustite uživanju ob spremljanju informacij o ledenodobnih lovcih, načinu življenja, prehranjevanja in podobno.