Za Ptuj je značilna tudi tradicionalna kulinarika, ki jo sestavljajo mesne jedi, juhe, zelenjava, krompir, sladice in seveda kruh. Kulinarika se je v starih časih zelo razlikovala. Način prehranjevanja na vasi ali v mestu se je po sestavi močno razlikoval. Izoblikovali so se drugačni jedilniki, priprava jedi in kulinarika na Ptuju pa se je precej razlikovala od priprave v drugih pokrajinah.
Vsako kosilo se vedno začne z juho, nato pa sledijo glavne jedi, priloge in seveda najbolj pomembne sladice.
Juhe, ki so veljale kot predjed:
|
![]() |
Glavne jedi in priloge k glavnim jedem:
|
|
Sledile so sladice:
- Ajdova in koruzna potica
- Haloška gibanica
- Flancati
- Krofi
- Štajerski štruklji
Kulinarika na Ptuju pa vsebuje tudi kozarec dobrega vina med kosilom, po kosilu pa skodelico dobre kave.
(Vir: www.slovenia.info; Avtor: “Ubald Trnkoczy”)
Ena izmed najbolj značilnih sladic, ki jih ima ptujska kulinarika so krhki flancati. Sestavine za izdelavo so 60 dag bele moke, sok polovice limone, pol žličke soli, 2 žlici sladkorja, 7 žlic vina, 5 žlic sladke smetane, 5 rumenjakov. Kasneje pa potrebujete tudi olje za cvrenje in sladkor v prahu za posipanje.
Vse sestavine zamesimo v testo in pustimo počivati pol ure na hladnih temperaturah. Ko je testo počivalo ga razvaljamo kolikor tanko je mogoče. S koleščkom razvaljano testo razrežemo na daljše pravokotnike in trikotnike. V vsak kos testa, ki je razrezan naredimo 2-3 zareze, paziti je potrebno, da ne prerežemo roba. Flancate z zarezami v roki prepletemo kot se plete kito. Flancate damo v vroče olje in jih ocvremo do zlato-rjave barve, jih vzamemo iz olja in jih še vroče posujemo s sladkorjem v prahu.