Za Ptuj je značilna tudi tradicionalna kulinarika, ki jo sestavljajo mesne jedi, juhe, zelenjava, krompir, sladice in seveda kruh. Kulinarika se je v starih časih zelo razlikovala. Način prehranjevanja na vasi ali v mestu se je po sestavi močno razlikoval. Izoblikovali so se drugačni jedilniki, priprava jedi in kulinarika na Ptuju pa se je precej razlikovala od priprave v drugih pokrajinah.

Vsako kosilo se vedno začne z juho, nato pa sledijo glavne jedi, priloge in seveda najbolj pomembne sladice.

Juhe, ki so veljale kot predjed:

  • Kisla juha s svinjskimi tačkami
  • Prežganka
  • Smetanova juha
  • Štajerska juha
Krožnik juhe (Vir: www.slovenia.info; Avtor: “D. Dubokovič”)

Glavne jedi in priloge k glavnim jedem:

  • Suhe klobase
  • Gos
  • Raca
  • Puran z mlinci
  • Piščanec po ptujsko
  • Meso iz tunke
  • Pečenice
  • Krvavice
  • Zelje po Štajersko
  • Repa
  • Fižol
  • Kumare s krompirjem
  • Gobova juha z ajdovimi žganci
  • Ptujska omakca
  • Markovski kruh
  • Rženi kruh
  • Beli kruh

Sledile so sladice:

  • Ajdova in koruzna potica
  • Haloška gibanica
  • Flancati
  • Krofi
  • Štajerski štruklji

Kulinarika na Ptuju pa vsebuje tudi kozarec dobrega vina med kosilom, po kosilu pa skodelico dobre kave.

Belo in rdeče vino

(Vir: www.slovenia.info; Avtor: “Ubald Trnkoczy”)

Ena izmed najbolj značilnih sladic, ki jih ima ptujska kulinarika so krhki flancati. Sestavine za izdelavo so 60 dag bele moke, sok polovice limone, pol žličke soli, 2 žlici sladkorja, 7 žlic vina, 5 žlic sladke smetane, 5 rumenjakov. Kasneje pa potrebujete tudi olje za cvrenje in sladkor v prahu za posipanje.

Vse sestavine zamesimo v testo in pustimo počivati pol ure na hladnih temperaturah. Ko je testo počivalo ga razvaljamo kolikor tanko je mogoče. S koleščkom razvaljano testo razrežemo na daljše pravokotnike in trikotnike. V vsak kos testa, ki je razrezan naredimo 2-3 zareze, paziti je potrebno, da ne prerežemo roba. Flancate z zarezami v roki prepletemo kot se plete kito. Flancate damo v vroče olje in jih ocvremo do zlato-rjave barve, jih vzamemo iz olja in jih še vroče posujemo s sladkorjem v prahu.