Oglejte si kako so včasih pridobivali sol, zaradi starih metod pridobivanja soli je naša sol najboljša na svetu.

Krajinski park Sečoveljske soline so življenjski prostor za veliko že skoraj izumrlih živali in nekaj rastlin. Najpomembnejša dejavnost Krajinskega parka Sečoveljske soline pa je solinarstvo. Tradicija pridelovanja soli se ohranja že več kot 700 let. Naši solinarji so se vsega naučili od učiteljev iz otoka Paga.

Sečoveljske soline si lahko ogledate vodeno in doživite kako so včasih živele solinarske družine. Solinarska družina se je v času sezone preselila v solinske hiše, kjer so morali vsi delati.

Sol so pridobivali na solinskih poljih. V polja so preko kanalov dotočili vodo, ki je na vročem soncu izparevala. Vodo so pretakali iz enega polja v drugega, vmes pa pobirali ven sol. Sol iz bazenov pobirajo z lesenim strgalom. Ko je postrgana na kup jo še pustijo nekaj časa, da se odcedi. Ko je sol odcejena jo z posebnimi vozički odpeljejo v skladišče.

Slovenska sol je ena izmed najbolj kvalitetnih soli na svetu. Edini problem, ki se pojavlja je da je ne znajo tržiti dovolj dobro, zato tudi ni tako poznana po svetu.

Sečoveljske soline omogočajo vsakemu obiskovalcu, da se spozna s starim načinom pridelovanja soli in pa seveda pomaga pri opravilih. V času, ko je vreme toplejše pa vam lahko krajšajo čas z raznimi delavnicami in prireditvami. V okolici solin je veliko pohodnih in kolesarskih poti. Opazujete pa lahko tudi ptice, saj je tam veliko redkih vrst, ki jih drugje ne vidite.