Mesto v Sloveniji, ki je tudi sedež občine, se imenuje Tolmin. Tolmin je mesto, ki se lokacijsko nahaja na stiku več pokrajin. Tako se nekako dotika Soške in Idrijske doline ter Baške grape. Je izjemno zanimivo mesto, ki ponuja mnogo zanimivosti, zato vam priporočamo, da si Tolmin dodate na spisek izletov v prihodnosti. Mesto vsebuje staro mestno jedro, ki je izjemno zanimivo, mestno knjižnico, atletski stadion, lahko pa se gibate na enem izmed mnogih kvalitetnih športnih igrišč.

Tolmin

(Vir: www.slovenia.info; Avtor: “M. Lenarčič”)

Kot omenjeno je izjemno zanimiva točka tudi ogled Tolminskega muzeja, ki vam ponuja bogato arheološko, etnološko in kulturno-zgodovinsko dediščino. Muzej je izjemno zanimiv, vsebuje pa tudi nekaj zunanjih objektov, kot so, domačija Cirila Kosmača, domačija Simona Gregorčiča, Stergulčeva hiša in Arheološki muzej Most na Soči. Priporočamo vam tudi ogled reke Tolminke in Tolminskih korit, ki so prava paša za oči.

Znamenitost za Tolmin je dobro znani sir Tolminc, ki ga izdelujejo v Zgornjem Posočju, ki vsebuje nekakšno mešanico mediteranskih naravnih vplivov. Sir spada med trde in polnomastne sire, skorja je gladka, kot prikazuje slika pa je okrogle oblike. Zorenje Tolminca poteka 60 dni, lahko pa tudi do enega leta, okus je rahlo pikanten, vonj pa je značilen čist.

Metal kamp

(Vir: www.slovenia.info; Avtor: “Arhiv LTO Sotočje”)

 Tolmin vam lahko pomaga na plan privabiti vašo divjo stran, saj vam ponuja, da se udeležite festivala glasbe Metal kamp, ki je vedno zelo obiskan in dodobra uveljavljen. Tolmin torej ponuja raznovrstno zabavo, od muzeja, kulinarike, športa pa vse do festivalov, lepot narav in podobno.