Če bi naredili nekakšen pregled slovenskih voda bi slednje lahko razdelili na kraške izvire, slapove, reke in potoke, jezera ter morje. Naša država je izjemno bogato obdarjena z predstavniki naravnih voda, zato so slednje tudi izjemno zanimive turistične destinacije.

Pogled vode

Ker ima skoraj polovica Slovenije izrazito kraško površje, prevladujejo številni izviri voda, na ta način pa je nastalo tudi mnogo izmed rek kot so Sava, Soča, Boka in druge. Lepa turistična točka so slapovi, ker pa jih je na našem območju precej, jih razdelimo na visoke, sem pa spadajo tisti, ki merijo v višino preko 30 metrov. Bogata pestrost lahko imenujemo področje rek, ki se večinoma izlivajo v Jadran ali pa v reki Savo in Dravo, ki je levi pritok Donave. Razlikujemo različne vrste voda oziroma rek, Sava, ki je z 940 km najdaljša,  reka ki izvira pri nas, Drava, ki je najbolj vodnata reka, Mura, ki priteče iz Avstrije in je skoraj 30 km mejna reka in podobne. Zanimive točke so ogledi različnih jezer, ki jih delimo na ledeniška, kraška, rečna in umetna. Ledeniška jezera so najpogostejša in skoraj vsa ležijo v Triglavskem narodnem parku.

Triglavski narodni park

no images were found

Kraška jezera so morda malce manj obiskana, vendar predstavljajo in skrivajo izjemno zanimivo ozadje teh voda, medtem, ko so umetna jezera nastala zaradi gospodarskih potreb, kot vodni zbiralniki za potrebe kmetijstva in podobno. Pri opisih naravnih voda velja omeniti 46,6 km dolgo obalo Jadranskega morja, saj se ravno tu prepleta veliko dejavnosti od ribolova, ladjedelništva, do pristaniške dejavnosti in pa seveda turizma.