Mesto, v katerem se je rodil splošno znani slovenski pesnik, pisatelj, dramatik ter eden izmed štirih najbolj poznanih predstavnikov modernega obdobja Ivan Cankar, imenujemo Vrhnika, ki se lokacijsko nahaja le približno 25 km ali 20 minut vožnje iz Ljubljane, slovenske prestolnice. Lahko pa bi se izrazili drugače in rekli, da Vrhnika leži v bližini Ljubljanskega barja, natančneje na jugozahodnem delu, kjer se prične začetek spreminjanja kotlin v čudovite kraške planote.

Vrhnika

Vrhnika je eden izmed starejših krajev, ki se je po drugi svetovni vojni precej hitro razvil, saj je k temu velik del doprinesla opekarska in usnjarska industrija. Mesto Vrhnika je imelo pomen leta 1991 v osamosvojitveni vojni, saj je Vrhniška kasarna sodelovala pri blokiranju poti do letališča, ki se nahaja v Ljubljani. Samo mesto vsebuje izjemno veliko število tako kulturnih kot naravnih znamenitosti, ki so primerne za ogled. Reka Ljubljanica, je s številnimi pritoki zanimiva za ljubitelje narave, zagotovo pa med največjo znamenitost spada rojstna hiša Ivana Cankarja, ki se je zapisal v slovensko zgodovino, na Vrhniki pa je tudi obiskoval osnovno šolo.

Mesto je v zgodovini poznano kot prometno križišče, za to sta poskrbeli reki Ljubljanica in Sava, saj so čolni, ki so prihajali po slednjih tokovih raztovarjali blago na kopno ravno v Vrhniki. Zanimivo je izvedeti tudi, da je v grbu občine Vrhnika narisana ladja, kar je posledica zgodovinskih ugibanj zgodovinarja Plinija, ki Vrhniko povezuje z zgodbami o Argonavtih, ki so pluli po morju. Zgodbe o Argonavtih so izjemno zanimive, saj so slednji bili junaki, ki so pospremili grškega heroja Jazona na otočje Kolhido. Vrhnika je izjemno zanimivo mesto, omenjal pa jo je tudi že vsem znani Janez Vajkard Valvasor.