Županova jama, kraška jama, odkril jo je župan, ogledate si lahko več dvoran, narava je ustvarila čudovite kapnike.

Županova jama leži na Dolenjskem, v bližini mesta Grosuplje. Ime je dobila po človeku, ki jo je odkril. Odkril jo je tedanji župan, to je bilo že leta 1926. Že tistega leta so jo poklicni jamarji raziskali.

Dvorane, ki jih ima Županova jama:

  • Ledenica

  • Srebrna dvorana

  • Permetova dvorana

  • Blatna dvorana

  • Matjaževa dvorana

  • Zadnja dvorana

  • Igorjeva dvorana

Županova jama je sestavljena iz več dvoran, te pa so med seboj povezane z rovi, ki tvorijo 710m dolgo kraško jamo. V prvi dvorani, do katere vodi rov je bilo nekdaj tudi pribežališče med turškimi vpadi. To je opisal Janez Vajkard Valvasor, poimenovana pa je Ledenica. Ime je dobila po ledenih kristalih stalagmitih, ki se ob nizkih temperaturah naredijo.

Naslednji umetno narejeni rov vodi do Srebrne dvorane. V njej si lahko ogledamo kristalne kapnike in sigaste ponvice.

Županova jama


Srebrni dvorani sledi Permetova dvorana imenovana tudi Županova dvorana. Do dvorane vozi rov, ki ima zelo nizek strop. V njej se še vedno opazi prvoten vhod, ki ga je imela jama. Ogledate si lahko še stalagmit, ki je visok 4m, imenovan Svečnik in kapniško skupino Orgel. Eden izmed kipov, ki jih je naredila narava pa je tudi Spomenik neznanemu junaku in pa Permetov steber po katerem je dvorana tudi dobila ime. V dvorani pa lahko na stenah in stropu opazimo zelo veliko število stalaktitov.

Stopnice naprej vodijo v Blatno dvorano. Včasih je bila ta dvorana pokrita z blatom in ilovico. Blatna dvorana nam lahko na vzhodni strani prikaže mogočne kapnike, med njimi je tudi ogromen stalagmit. Mogočni stalagmit meri v obseg kar 7 metrov. Županova jama je bila do leta 1937 razkrita in poznana le do konca te dvorane, sedaj pa ji sledijo tudi druge dvorane.

Matjaževa dvorana je imenovana po Matjažu, ker sta dva kapnika oblikovana kot prestol. Na stropu višje lahko vidimo tudi stalaktite, ki imajo obliko banane.

Ožji prehod vodi v Zadnjo dvorano, v njej je več skal, ilovica in večje brezno. Več let so mislili, da je to konec jame, vendar so jamarji leta 1994 odkrili nadaljevanje. Igorjeva dvorana je poimenovana po odkritelju. Do nje lahko dostopajo samo jamarji.

Kraško jamo Županova jama je naredil tok potoka Podlomščice, ki ima sedaj strugo drugje. Z leti, ko se je apnenec prijemal in ustvarjal mogočne kapnike je nastajala Županova jama.