Kako ravnati, ko napade klop





Najbrž vsi poznamo dejstvo, da so klopi nevarni majhni zajedavci, ki lahko človeku storijo veliko škode in prav nič koristi. Ob neustrezni zaščiti ob odhodu v naravo obstaja kar nekaj verjetnosti, da se boste domov vrnili s prisesanim zajedavcem, sploh če se v Sloveniji gibljete na območju severne Primorske ali Gorenjske, kjer je klopov največ. Veliko manj pa je ljudi, ki znajo ob tem, ko na koži opazijo prisesanega klopa, pravilno reagirati in ga ustrezno odstraniti. Ključna pri tem je hitrost, saj lahko klop hitro po tem, ko se prisesa na kožo gostitelja, vanj vnese okužene prenašalce bolezni. Da bi se temu izognili, v nadaljevanju preberite, kako ukrepati in pravilno odstraniti klopa.

klop

Kako klop prepozna ustreznega gostitelja?

Iskanje primernega gostitelja za klopa ne predstavlja težav, saj ima posebne receptorje, s katerimi zazna že rahel vonj, premik ali šibko telesno toploto in na podlagi tega prepozna svojega gostitelja. Nato se aktivno napoti proti gostitelju ali pa ga ta pobere nevede, če se dotakne klopa. Klop lahko na primernega gostitelja čaka tudi po več ur, najpogosteje na spodnji strani lista, dokler se ne začne izsuševati. Klopi so namreč relativno občutljivi na sušenje, zato se v vročini ali ob premajhni vlagi spustijo na tla – ta so hladnejša in bolj vlažna. Ko so pogoji zanje znova ustrezni, splezajo nazaj na rastlino ter nadaljujejo s čakanjem na gostitelja.

Po tem ko klop najde ustreznega gostitelja, poišče nežno mesto, najpogosteje je to lasišče, mesta za ušesi ali vrat, pazduha in roke, popek, dimlje, kolena in noge ali druga ustrezna nežna mesta. Na kožo se pritrdi z rilčkom, in sicer tako da z njim prebode kožo ter ga porine globoko v kožo. Gostitelj bolečine ob vbodu ne začuti, saj klopova slina vsebuje blag anestetik, ob tem pa še zaviralce strjevanja krvi in zaviralce imunskega odziva. To je tudi razlog, da številni ljudje niti ne opazijo oz. občutijo, da se je klop prisesal na njihovo kožo. Če je ta okužen, lahko s slino v gostiteljevo kožo vbrizga povzročitelje bolezni in s tem povzroči dodatne nevšečnosti.

klopi

Kako pravilno odstraniti prisesanega klopa?

Ko opazite, da je na koži prisesan klop, je ključnega pomena, da ga čim prej in previdno ostranite, saj se s tem zmanjša možnost okužbe. Najučinkovitejša metoda za odstranjevanje je s pomočjo pincete, s katero klopa izpulite z naglim in odločnim potegom iz kože. Klopa ne vrtite ali kako drugače premikajte, saj lahko v koži ostane del rilca ali kaveljčka, kar lahko povzroči gnojenje vbodnega mesta. Nikakor pri tem ne uporabljajte dražečih kemičnih snovi, saj raziskave kažejo, da te ne olajšajo odstranjevanje klopa, temveč le dražijo kožo. Njihova uporaba lahko celo pospeši bakterijsko okužbo, saj kemične snovi dražijo klopove slinavke in ob dalj časa trajajočem delovanju celo pospešijo izločanje virusa iz klopove sline. Za odstranjevanje so na voljo tudi izpopolnjeni pripomočki kot so vakuumski ali plinski odstranjevalci. V vsakem primeru se odstranjevanja lotite previdno in natančno, če pa del klopa ostane v koži gostitelja in ga ne morete odstraniti, poiščite zdravniško pomoč.

Kakšni so še drugi ukrepi ob piku klopa?

Po odstranitvi klopa je priporočljivo mesto vboda opazovati še nekaj tednov. Če opazite, da se je začel pojavljati značilen rdeč kolobar, gre najverjetneje za okužbo z boreliozo, za kar je potrebno čim prejšnje zdravljenje z antibiotiki. Tudi v primeru kakršnih koli drugih nenavadnih sprememb na mestu vboda je priporočljiv obiska zdravnika. Na mestu, kjer je bil prisesan klop, lahko pride tudi do lokalnega vnetja kot posledice nestrokovnega odstranjevanja klopa ali alergijskega odziva. Lahko se pojavi rdečica ali oteklina, ki jo spremlja močnejše srbenje, a težave navadno same izzvenijo v nekaj dneh. Za blaženje vnetne reakcije so na voljo različna mazila, dobavljiva v lekarnah, vseeno pa je ključnega pomena preventiva in primerna zaščita, da do pika klopa sploh ne pride.

Rate this post




Podobni prispevki