Kako vašemu domu zagotoviti svež zrak v času kurilne sezone?

V času kurilne sezone je v stanovanju pogosto težko zagotoviti stalen dovod svežega zraka in v takšnih situacijah so nam lahko v veliko pomoč klimatske naprave. Čeprav naši domovi niso neprodušno zaprti in skozi najrazličnejše odprtine vseeno doteka svež zrak, je kljub temu potrebno poskrbeti, da v dom doteka dovolj svežega zraka za normalno življenje.

V povsem običajnih situacijah je seveda odpiranje oken najbolj enostavno opravilo, ki ga lahko storimo. Ker pa je za kurilno sezono še posebej značilno onesnaženje zraka z nevarnimi mikrodelci, to pogosto ne pride v poštev. V tem primeru je klima naprava najboljša rešitev.

Klimatske naprave

Za čist zrak poskrbijo klimatske naprave

V zimskem času predvsem v kotlinah, kjer se zadržuje zrak z mikrodelci, ki jih oddajajo peči, ni primerno zračenje z odrtimi okni. Ker kljub temu nujno potrebujemo svež zrak je ena izmed boljših rešitev klimatska naprava. Znano je že, da lahko klimatske naprave uporabimo tudi za dogrevanje prostorov. Ker pa zrak potuje v klimatsko napravo prek filtrov, so klima naprave tudi odlična rešitev za čiščenje zraka. Ob delovanju klime namreč zrak kroži, filtri znotraj klime pa poskrbijo za čiščenje. Klimatske naprave tako odstranjujejo nečistoče, bakterije, viruse, ki so razlog za mnoge okužbe, bolezni in alergije.

Redno čiščenje klimatske naprave je izjemno pomembno, da lahko uživamo v čistem zraku. Klimatske naprave vsebujejo izmenjevalnik, ki prestreže vlago, in tudi nečistoče v zraku. Ob tem nastane kondenzat, ki sicer v večino odteče skozi odtočno cev, kapljice pa lahko ostanejo v klimi. Poskrbite za redno čiščenje le-tega.

Klimatske naprave so priporočljive za vse ranljive skupine ljudi

V času kurilne sezone se tako pogosto zgodi, da je vrednost mikrodelcev PM10 nad kritično mejo in takrat se je še posebej potrebno držati določenih navodil s strani zdravstvenih organizacij. V nasprotnem primeru so takšni klimatski pogoji nevarni predvsem za ranljive skupine kot so kronični bolniki (ljudje z boleznimi dihal, sladkorni bolniki, ljudje z boleznimi srca in ožilja), dojenčki in otroci.

Zanje je klima naprava zagotovo najbolj primerna rešitev, saj bo poskrbela za čist zrak v prostoru, ne da bi pri tem odpirali okna. Brez klimatske naprave lahko takšno onesnaženje močno poslabša potek kroničnih bolezni, kar se kaže težavah pri dihanju, kašelj, pomanjkanje sape, pospešen srčni utrip ali neobičajna utrujenost.

Klimatske naprave poskrbijo za nižjo vlažnost

Klimatske naprave v domu nižajo tudi vlažnost v prostoru. Da se vlažnost zraka v prostoru stalno uravnava, je redno delovanje klimatske naprave nujno potrebno. Če je v prostoru preveč vlage, se prične nabirati vlaga. Zaradi tega se običajno po kotih, stenah in fugah ploščic prične pojavljati plesen, ki je nevarna za zdravje, še posebno za tiste z dihalnimi težavami, alergijami in astmo. Poleg vlage je v prostoru lahko tudi premalo kisika. To občutite kot povečano utrujenost, če pa je zrak še presuh, lahko povzroči še draženje oči in dihal.

V štiričlanski družini se na dan izloči okrog 12 litrov vode. Največ se jo izloči z dihanjem, kuhanjem, tuširanjem ali kopanjem, nekaj pa prispevajo tudi rastline. Če ne prezračujete ali pa v vašem domu redno ne deluje klima naprava, se bo vlaga pričela nabirati na stenah. Relativna zračna vlaga pomembno vpliva na dobro počutje, optimalna je med 40 in 60 odstotki, idealna pa 50 odstotkov. V zimskem času se relativna zračna vlaga zniža, ko se hladen zrak v prostoru ogreje.

klime

Klimatske naprave učinkovito nadomestijo prezračevalne sisteme

Pozimi je potreba po svežem in čistem zraku v času kurilne sezone še kako pomembna. Novejša stanovanja z zrakotesnimi okni tesnijo tako dobro, da je dovod svežega zraka skozi različne špranje nemogoč, zaradi česar je potrebno nujno poskrbeti za prezračevanje. Ker so sodobni prezračevalni sistemi za marsikoga prevelika investicija, so klimatske naprave najbolj učinkovita alternativa temu.

Namestitev klimatske naprave je izjemno preprosta in ne zahteva večjih gradbenih posegov, lahko pa se odločimo tudi za prenosne klimatske naprave, ki bodo svoje delo opravile enako učinkovito. Bistveno je, da boste s kakovostno klima napravo dosegli večji učinek kot pa bi ga z odpiranjem oken. Pred nakupom klimatske naprave je potrebno pomisliti tudi na takšna obdobja, kot je kurilna sezona z onesnaženim zrakom, zato izberite takšne, ki imajo visoko učinkovite HEPA filtre.

Tudi v zimskem obdobju ne pozabite na vzdrževanje klimatske naprave

Potrebno se je zavedati, da kakovost zraka tudi s klima napravo v prostoru ni nekaj samoumevnega. Zračni filtri, ki jih ima klima naprava imajo tudi v kurilni sezoni izjemno pomembno vlogo, zato je zanje potrebno ustrezno poskrbeti. Če je klima naprava pogosteje vklopljena v obdobjih povečanja koncentracije z mikrodelci PM 10, je potrebno za njihovo čiščenje in zamenjavo pogosteje poskrbeti.

Zračni filter nima le naloge, da čisti zrak pred onesnaževalci v prostoru, ampak tudi preprečuje, da mikrodelci ne bi ponovno izstopale iz klimatske naprave. Zato strokovnjaki priporočajo, da se zračne filtre v klimatski napravi, ko se uporablja, zamenja celo vsak mesec, saj boste le na tak način lahko poskrbeli za popolnoma čist zrak v prostoru.

Rate this post
Podobni prispevki