Krožne žage – tako električne kot baterijske so priročno orodje za v vsak dom

Krožne žage so orodje, ki se pogosto uporablja pri vsaki hiši, pa naj gre za profesionalne uporabnike ali za hobi mojstre, ki jih uporabljajo le občasno. Na tržišču lahko izbirate med električnimi in baterijskimi za rezanje naravnost, točno in čisto vse od lesa, različne plastike, kovin in umetnih plošč. Za še več informacij o krožnih žagah in drugem orodju lahko povprašate tudi v Interdiskontu, kjer imajo pesto ponudbo lahkih žag z močnim motorjem in z ergonomsko oblikovanim ročajem po zelo ugodnih cenah. Naročeno orodje vam dostavijo na dom in hkrati omogočajo enostavno vračilo izdelkov, če z njimi ne boste zadovoljni.

Poznamo več tipov krožnih žag od navadne, enoročne z držalom usmerjenim proti uporabniku, za bolj zahtevne uporabnike in specializirana dela pa se uporabljajo tudi potopne krožne žage. Vse omenjene žage imajo okroglo ravno rezilo z zobmi za rezanje različnih materialov (les, plastika, kovina, umetne plošče), odvisno od izbranega rezila. Prav tako imajo ročaj s stikalom za vklop / izklop, vpenjalno matico, ki drži rezilo na mestu, in ščitnike, ki ščitijo uporabnika pred dotikom vrtečega se rezila. Poleg tega imajo krožne žage nastavitve višine oz. globine (od nič do približno 66 mm, odvisno od velikosti žaginega lista) in naklona rezila (od nič do 45 stopinj).

Kako varno uporabljati krožne žage?

Pri uporabi katere koli krožne žage je še posebej pomembno, da nosite zaščito opremo za oči. Za varno uporabo je zelo pomembno, da izberete pravo rezilo, ki ustreza žagi in materialu, ki ga želite rezati. Rezilo trdno pritrdite na žago z matico, nato podložno ploščo prilagodite ustrezni višini za delo. Ko je žaga pripravljena na rezanje, električno žago vtaknite v električno vtičnico, trdno primite ročaj, rezilo poravnajte v bližini oznake, ki jo želite rezati, pritisnite varnostno stikalo in nato sprožilec. Počasi sledite oznaki reza. Zaradi varnosti ne pozabite, da so zobje ostri in se jih ne dotikajte, seveda žage ne polagajte z zobmi na površine, ki bi jih lahko rezilo poškodovalo.

krozne_zage_rezilo

Varno čiščenje in vzdrževanje krožne žage

Vsako orodje potrebuje redno čiščenje, tako tudi krožne žage. Z neuporabljenim čopičem ali dovodom zraka odstranite žagovino in drobne delce drugih materialov, ki ste jih rezali. Bolj kakovostne krožne žage lahko po potrebi profesionalno ostrite sami, če to delo obvladate, sicer ostrenje prepustite profesionalcu. Cenejša rezila je bolj ekonomično zamenjati, kot pa ostriti.

Še nekaj pomembnih in uporabnih nasvetov pri nakupovanju in uporabi krožne žage

  • Glede na premer (žaginega) lista je na voljo več različnih velikosti krožnih žag, od najbolj pogoste mere lista 165 mm pa vse do 225 mm pri največjih žagah. Pomembno je tudi število vrtljajev žaginega lista ter seveda – moč motorja. Strokovnjaki priporočajo, da se odločite za žago, ki ima višjo moč kot druga žaga enake velikosti. Dobro je vedeti, da so močnejši modeli žag z močjo nad 2000 W primernejši za bolj trde in debelejše materiale. Tako močan motor je praktično neustavljiv. A bo taka žaga zaradi svoje velikosti in teže manj agilna za uporabnika.
  • Ste v dilemi, kaj izbrati električno ali baterijsko žago? Strokovnjaki priporočajo, da imate pri hiši tako baterijsko kot električno krožno žago. Se sprašujete, zakaj bi potrebovali kar obe? Enostavno zato, ker so električne žage močnejše in tako primerne za rezanje debelejših in trših materialov, medtem ko so baterijske krožne žage z akumulatorjem precej lažje, z manjšimi rezili in primerne za manjše reze, kot na primer rezanje opaža. Izkažejo se za zelo uporabne, tudi ko je treba doseči in narediti rez na višini.
  • Še pred nakupom preverite, ali lahko nastavite globine in naklon reza enostavno in ali lahko želeno nastavitev trdno privijete, da le ta drži želeno globino in kot tudi med rezanjem.
  • Ko si ogledujete nove krožne žage, preverite, ali ima varnostno stikalo, ki ga pridržite, preden sprožite sprožilec. Nikar ne pozabite preveriti, ali ima žaga tudi zaščito rezila, ki naj se premika pri potiskanju žage skozi les ali druge materiale, vendar se le ta vrne nazaj na svoje mesto, ko žaga ni več aktivna.
  • Če si želite kakovostnejšo žago, potem bodite pozorni tudi na dodatne funkcije, kot je na primer proti-blokadna sklopka, ki je na obeh straneh rezila in ščiti žago pred poškodbami. Zelo pomemben je tudi zaklep rezila, ki poskrbi, da je vreteno na mestu zaklenjeno, to vam bo močno olajšalo menjavo žaginega lista. Zelo pomembna je tudi funkcija preprečevanja povratnih udarcev pri potopni krožni žagi, le ta ustavi žago, ne da bi se premaknila izven delovne površine predvsem pri globokih rezih.
  • Pred prvo uporabo nujno preberite in dosledno upoštevajte varnostna navodila, ki so priložena vsaki žagi. Ne pozabite, da so vsa električna in baterijska orodja lahko zelo nevarna, če jih ne uporabljate pravilno, tudi krožne žage, zato če navodil do podrobnosti ne razumete, prosite za razlago in nasvet prodajalca, kjer ste žago kupili, ali izkušenega profesionalnega uporabnika žag.
Rate this post
Podobni prispevki