Kakovostna lesena vhodna vrata – kako jih ohraniti kar najdlje?





Se odločate, da bi si za svoj dom omislili lesena vhodna vrata? Vaša odločitev je prava! Če pa še niste povsem prepričani o prednostih takšnih vrat, naj jih na kratko navedemo le nekaj. Les je ekološki, povsem naravni material, ki daje prijetne občutke, dandanes postaja nenadomestljiv tako s trajnostnega kot funkcionalnega in estetskega vidika.

Les je na trgu prisoten že od nekdaj in je odličen material, kadar govorimo o gradnji, obnovi in popravilih bivalnih ter drugih prostorov. Je tudi učinkovit izolator, zaradi česar so lesena vhodna vrata prava izbira, polet tega pa so tovrstna vrata tudi cenovno ugodnejša. Dajejo naraven videz, ki pomirja in sprošča, predstavljajo stik z naravo in so na splošno prijetna na pogled.

lesena vhodna vrata

Kako vzdrževati lesena vhodna vrata?

Vhodna vrata so lahko precej izpostavljena zunanjim dejavnikom, kot so vremenski vplivi, les pa je kljub vsem dobrim lastnostim material, ki ga padavine, močno sonce in spreminjajoče se temperature zraka lahko poškodujejo. Zato je nujno, da svoja lesena vhodna vrata primerno vzdržujemo, saj si želimo, da bi bila čim dlje videti kot nova, hkrati pa tudi, da bi nam služila še leta in leta. Vrata je torej najprej treba redno čistiti, kar pa pomeni, da pri tem ne smemo uporabljati agresivnih čistil in kemikalij. Lesena vhodna vrata preprosto obrišemo z vlažno krpo, potem pa jih obrišemo še do suhega. Če uporabljamo čistila, se je dobro posvetovati s strokovnjaki, saj sami najbrž ne moremo vedeti, s katerim premazom so vrata zaščitena. V primeru izbire neprimernega čistila bi premazu in vratom lahko prej škodili kot koristili.

Čiščenje je torej osnovno opravilo, saj se na vratih redno nabirata prah in raznovrstna umazanija. Lesena vhodna vrata pa je treba vsakih nekaj let tudi prebarvati – že zato, da zaščitimo les in vratom povrnemo sijaj, kot so ga imele ob nakupu. Da bo nanos barve oziroma laka preprostejši, jih lahko najprej obrusite, vendar pa je nujno, da se vsega tega ne lotevate po najbolj vročem soncu, temveč zgodaj zjutraj ali zvečer. Poleg umazanije pa se na vratih lahko pojavijo tudi praske, odrgnine, razpoke … Poškodbe v manjšem obsegu lahko saniramo z majhnim čopičem in ustreznim premazom, vsekakor pa je treba biti pri tem opravilu precej natančen. Če nimate izkušenj s tovrstnimi deli, bo morda vseeno bolje, da jih prepustite strokovnjakom. V vsakem primeru pa je dobro, da lesena vhodna vrata redno preverjate in tako morda še pravočasno opazite morebitne poškodbe ter jih pravi čas tudi sanirate. Tudi, če vrata niso poškodovana, jih je treba redno čistiti in vsake toliko prebarvati, saj jim boste s tem podaljšali življenjsko dobo in ohranili njihov prvotni videz.

Lesena vhodna vrata so dandanes izjemno priljubljena, saj dajejo videz mogočnosti, masivnosti in tradicije. Zahtevajo nekoliko vzdrževanja, vendar pa je to resnično malo v primerjavi s tem, kar vam nudijo.

Rate this post




Podobni prispevki