David Vidrih: Slovenija, moja prelepa dežela

David Vidrih




Da ne bo kdo rekel da David Vidrih promovira samo potovanja po vsem svetu, na Slovenijo pa pozablja; nikakor ni tako. Že od nekdaj sem ponosen na lepote naše lepe države in ne samo, da jo rad raziskujem sam, vsak obisk prijateljev iz tujine izkoristim za to, da jih popeljem občudovati čudovito naravo, s katero se naša Slovenija brez težav ob bok postavi katerikoli svetovni državi. Vsi si vedno navdušeni nad neokrnjenostjo in čistočo naše deželice ter presenečeni nad velikimi površinami gozdov in visokimi špicami gora, saj nekako ne pričakujejo da bo tako majhna državica vsebovala toliko naravnih lepot. Tujci so fascinirani tudi nad dejstvom da imamo na tej majhni površini praktično vse, od visokih gora, kraških jam pa do morja. “David Vidrih, you have an awesome place here!” se ponavadi glasijo navdušene izjave mojih prijateljev, ki nikakor ne morejo prehvaliti Slovenije.

Vedno jih peljem na Bled, ki je pač en od krajev, ki jih je tujcem treba vsaj na kratko pokazati ter jih okrepčati s “kremšnito”, ker se na Bledu to enostavno spodobi. Sicer pa jih dosti raje peljem tudi na manj obljudene kraje, ki niso nič manj osupljivi. Moja prijatelja iz Nemčije sta recimo navdušena hribolazca, zato se skupaj vedno odpravimo na kakšen izlet v Hribe. Zadnjič smo se povzpeli na Blejsko kočo in Debelo peč, kamor se pride mimo Bleda še okoli 20 minut vožnje naprej proti Pokljuki. Odličen pohod s prekrasnimi pogledi. Prijatelja sta rekla, da bo David Vidrih, še lahko organiziral kakšen pohod, da sem se baje izkazal. Povzpeli smo se tudi na Veliko planino, ki je s svojimi pašniki in planšarskimi kočami res poseben prizor, vreden obiska, tako za nas domačine, kot za tujce. Sploh pa glede na to da ljudje ob mojem imenu David Vidrih pomislijo na nekoga, ki je izkušen popotnik, moram svoj sloves upravičiti tudi na domačih tleh, ne samo po tujini.

David Vidrih
David Vidrih prijatelje vedno rad odpeljem na Bled

Obožujem tudi Bohinjsko jezero, ker je večje, ima bolj zeleno dno, obdan je s prekrasnimi gorskimi masivi in obkrožen s čudovito naravo in številnimi kolesarskimi in pešpotmi, po katerih neizmerno rad preživljam proste trenutke, se povzpnem do slapu Savica ali pa se v poletnih mesecih namočim v jezeru in v družbi prijateljev kot otroci skačemo s pečin nad jezerom. Skratka odličen kraj za oddih in športne aktivnosti, tudi za praznovanje novega leta v krasni zimski idili. Prijatelji vedo da jih David Vidrih nikoli ne bo pustil lačnih, kar vsekakor drži, zato z največjim veseljem prijateljem iz tujine odkrivam tudi kulinarične zaklade Slovenije, ki niso redki, saj Slovenija poleg fenomenalnih domačih izdelkov in avtohtonih jedi, ponuja tudi odlične restavracije, z modernimi kuharskimi umetninami pomešanimi z elementi tipične slovenske prehrane. Prva stvar, ki tujce, posebej recimo moje prijatelje iz Amerike vedno povsem navduši je to, koliko izdelkov pri nas je dejansko domačih.

Sem se zadnjič zalotil, da sem doma pri zajtrku vsaj trikrat, če ne celo večkrat uporabil besedo “domače”. Tale marmelada je od moje babice, med je od prijatelja iz Istre, kruh je spekla mama, jajca pa so od babičine sosede. “David Vidrih, this is amazing!” so bili navdušeni moji Američani, češ kako skorajda za vse kar dam v uste vem od kje izvira, kar je v Ameriki pač težko reči. In res je, Slovenci res premalo cenimo vse bogatijo, ki nam jo naša čudovita narava ponuja. In dejstvo da živimo v tako majhni državi, polni narave, je res ena ogromna prednost, saj je na tako majhni površini lažje nadzorovati in spremljati izvor hrane. Večkrat jih peljem na raznorazne turistične kmetije, pa v kakšne domače penzione v gorskih okoliših in pa tudi v “fensi” restavracije, ki nudijo prvovrstno vrhunsko kulinariko, ki jih v Sloveniji ni malo. Skratka lahko zatrdim, da slovenska hrana na vseh mojih gostih iz tujine vedno pusti velik vtis, poleg tega da se jim zdi cenejša, pravijo da je kvaliteta izjemno visoka.

Vedno se ustavimo tudi na našem primorju, ponosen sem, ko lahko prijatelje peljem v prekrasen Piran, pa v mondeni Portorož, kjer je poleti vedno izjemno prijetna atmosfera in živahen utrip, popularnega obmorskega mesteca, pa tudi Koper, ki kot največje obalno mesto z vedno lepše urejenimi promenadami in starinskim pridihom navdušuje. Naša obala je res krasna, ne glede na to da je je tako malo. Ne glede na to da sem le preprost fant, David Vidrih, iz majhnega kraja, sem prepotoval že velik del sveta in vsakič znova se zavem, da imamo, ne glede na to kako lepo je vsepovsod po svetu, doma pravi biser, ki bi ga morali neizmerno ceniti in imeti radi. Naša država je čudovito lepa, imamo naravo, ki jemlje dih, imamo kulinariko ob kateri se ti pocedijo sline, imamo varno deželo, kjer se lahko praktično povsod sprehajamo s komerkoli in kadarkoli, imamo prijazne ljudi, ki znajo stopiti skupaj kadar je treba. Lahko rečem da sem jaz, David Vidrih, vesel da lahko Slovenijo kličem svoj dom in jo s ponosom predstavljam širnemu svetu.

5/5 - (15 votes)




Podobni prispevki