Laminati so vzdržljiva in funkcionalna talna obloga

Laminati
Laminati so, poleg parketa, zelo pogosta talna obloga, ki jo najdemo v domovih po vsej Sloveniji. Priljubljenost laminata je narasla predvsem zaradi različnih zanimivih videzov. Laminat lahko namreč imitira tudi les ali kamen ali pa ima drugačen, bolj poseben vzorec. To lastnikom domov omogoča, da svoja tla opremijo prav po svojem okusu ter jih nato kombinirajo z želenim pohištvom in dekorativnimi izdelki. Floor Experts ponuja odlične laminate!

Kaj so laminati?

Laminat oziroma laminatna tla so talna obloga, ki je narejena iz več slojev sintetičnega materiala. Gre za talno oblogo, ki je zelo vzdržljiva in funkcionalna. Povsem enostavno je polaganje laminata. Laminati se polagajo v obliki t.i. laminatnih plošč s posebnimi zatiči. Ti omogočajo, da laminatne plošče zataknemo eno v drugo. Polaganje je plavajoče, pozorni moramo biti na vzorec ter barvne odtenke. Nujno je, da laminat polagamo na suha tla, zato je včasih potrebno tudi narediti kakšne meritve vlažnosti.

Kakšne prednosti in slabosti imajo laminati?

Kot vse talne podloge, imajo tudi laminati tako prednosti kot slabosti. Polaganje laminata je torej povsem enostavno, saj ne zajema nobenega lepljenja ali pa zabijanja, še več, slednje je odsvetovano. Laminat je tudi izredno enostaven za vzdrževanje ter precej odporen na obrabo. V kolikor se del naše talne podloge obrabi ali poškoduje, je ta poškodovani del mogoče povsem preprosto zamenjati ali pa jih ustrezno odpraviti. Je tudi izredno trpežen in funkcionalen in veliko manj občutljiv kot parket.

V primerjavi z leseno podlago, je laminat na otip precej hladnejši od lesa. Lahko je tudi nekoliko nižje kakovosti, v kolikor izberemo nižji razred obrabe in ima krajšo življenjsko dobo kakor parket.

Kaj moramo vedeti pred izbiro laminata?

Največ pozornosti moramo nameniti seveda kakovosti laminata. Kvalitetno izdelan laminat bo sestavljen it večjega števila plasti. Zgornja plast laminatu nudi trdost ter izgled, barvo oziroma vzorec, srednja plast nudi stabilnost, spodnja plast pa omogoča, da laminat ostane raven in se ne zvija. Laminati morajo imeti tudi zaščitne robove, ki omogočajo, da se ob manjši količini vlage ne bodo napeli. Kakovosten laminat bo izredno odporen proti praskam in udarcem.

Laminati

Laminat ali parket?

Tako laminati kot parketi so v naših domovih izredno priljubljena izbira talnih oblog. Med slednjima je tudi veliko razlik. Parket ima precej daljšo življenjsko dobo vendar je njegovo vzdrževanje precej težje kot vzdrževanje laminata. Parket je potrebno brusiti in lakirati, to pa pri laminatih ni potrebno. V primerjavi z naravnim materialom je laminat tudi veliko bolj odporen na praske, obrabo in udarce, tudi barva laminata ne bo tako hitro zbledela, če bo ta v stiku z sončno svetlobo.

Laminati imajo nekoliko nižjo toplotno in zvočno izolacijo vendar lahko le to dosežemo s polaganjem primerne podlage pod laminatom.

Kakšno življenjsko dobo bo laminat imel?

Kakšna bo življenjska doba vaše laminatne talne podloge je odvisno od številnih dejavnikov. Na obstojnost bo vplivala obremenitev, obratovanje in tudi vrsta laminata. Laminati so lahko tudi obstojni do vsaj dvajset let, v kolikor je zanje pravilno poskrbljeno. Višja bo obraba in obremenitev tal, več slojni laminat bo za ta prostor primeren. Tako je lahko v prostorih z nizko obremenitvijo in obrabo, primeren laminat z nekoliko nižjim razredom moči. Laminati, namenjeni za stanovanja ali hiše, bodo zagotovo imeli daljšo življenjsko dobo kot pa tisti v večjih trgovinah in kavarnah. V naših domov se laminat lahko brez večjih težav primerja z parketom. Upoštevamo lahko torej laminatne razrede, ki laminate razvrščajo glede na odpornost na vlago, svetlobo, udarce, praske ter zvočno izolacijo.

Rate this post
Podobni prispevki