Kaj moramo preveriti pred nakupom peletov?

Ker se bliža zimsko obdobje in z njim tudi nova kurilna sezona, se verjetno že sprašujete kakšne pelete kupiti, da bodo imeli kar najboljši učinek pri ogrevanju vašega doma. Za pelete ne obstajajo predpisi, ki bi določali njihovo minimalno kakovost, zato se na trgu lahko znajdejo peleti različne kakovosti.

Ob nakupu je zato potrebno biti pozoren na nekaj pomembnih dejavnikov, ki so lahko ključnega pomena za učinkovito ogrevanje. Pa poglejmo, kaj morate nujno preveriti pred nakupom peletov:

 • Certifikati na embalaži peletov

Pri nakupu peletov je za potrošnike trenutno najbolj zanesljivo vodilo vidno označen certifikat ENplus, kateremu je enakovreden tudi certifikat z nekoliko daljšo tradicijo, DINplus. Proizvajalec pridobi certifikate na podlagi nenapovedanih pregledov kakovosti peletov, zato so pravi pokazatelj njihove kakovosti. Če imajo peleti na embalaži enega od zgoraj omenjenih certifikatov, to pomeni, da peleti spadajo v kakovostna razreda A1 in A2, ki edina zagotavljata kakovostno in do okolja prijazno ogrevanje.

Peleti

Lahko pa se zgodi, da na embalaži ne boste zasledili nobenega od teh certifikatov, ampak bo namesto tega znamka S4Q (Suport for quality – Podpora za kakovost). Gre za poenostavljen sistem zagotavljanja kakovosti, ki pa je prilagojen manjšim proizvajalcem. Shema S4Q opredeljuje tri kakovostne razrede (A1, A2 in B), ki delno temeljijo na evropskem standardu SIST EN 17225-2. 

Ko pa boste kupovali pelete, se lahko zgodi, da na mnogih embalažah tudi ni oznake o certifikatu. V kolikor se boste odločili za nakup peletov brez certifikata, potem se morate zavedati, da kupujete mačka v žaklju. 

 • Delež ostanka pepela pri ogrevanju s peleti

Za čim bolj učinkovito ogrevanje je izjemno pomembno, koliko pepela ostane po izgorevanju peletov, saj je to odličen pokazatelj kakovosti. Manj kot je ostankov pepela, večjo sposobnost izgorevanja imajo peleti, kar pomeni, da pri enaki količini sprostijo več energije, kot pa peleti v večjim ostankom pepela.

Pa si poglejmo, koliko pepela imajo sploh lahko peleti:

 • za kakovostni razred peletov A1 je dovoljen ostanek pepela 0,7 %, pri čemer imajo najbolje ocenjeni peleti za pol manjši odstotek pepela, in sicer od 0,28 % do 0,35 %;
 • za kakovostni razred peletov A2 je dovoljen ostanek pepela 1,2 %;
 • za kakovostni razred peletov B je dovoljen ostanek pepela 2 %.

Ostanek pepela pa ni pomemben samo zaradi izgorevanja peletov, ampak nam povzroči tudi veliko več dodatnega dela. Več pepela pomeni, da moramo peč pogosteje čistiti in prazniti posodo s pepelom, prav tako pa se s tem poslabša delovanje peči in njen izkoristek.

 • Vsebnost vode in energijska vrednost peletov

Prevelik delež vlage v peletih pomeni, da bodo peleti slabo izgorevali, kar pomeni, da bo tudi ogrevanje z njimi manj učinkovito. Izmerjena količina vlage v nobenem od treh kakovostnih razredih ne sme presegati 10 %. Za merilo naj vam povemo, da najbolje ocenjeni peleti ne vsebujejo več kot 7 % vlage, najpogosteje je ta delež med 5,5 % in 7 %.

Vsebnost vode pa v največji meri vpliva tudi na kurilno vrednost peletov. Če je vode preveč, potem se del toplote porabi za njeno izhlapevanje, kar pomeni, da je tudi kurilna oziroma energijska vrednost peletov manjša in s tem tudi izgorevanje slabše. Za vse tri kakovostne razrede mora energijska vrednost peletov presegati 4,6 kWh/kg.

 • Gostota nasutja

Gostota nasutja je pomembna predvsem zaradi prostora v katerem bomo skladiščili pelete. Če je gostota nasutja manjša, potem to pomeni, da bomo za enako količino peletov potrebovali več prostora za njihovo skladiščenje.

Za oceno kakovosti peletov tako velja:

 • da v nobenem primeru ne sme biti gostota nasutja manjša od 600 kg/m3;
 • za kakovostna razreda A1 in A2 mora gostota nasutja preseči 625 kg/m3;
 • da je gostota nasutja najbolje ocenjenih peletov od 658 pa celo do 673 kg/m3.

peleti-izdelava

 • Mehanska obstojnost

Mehansko obstojnost lahko sicer opazimo že na prvi pogled. Če so peleti zelo drobljivi, potem je njihova mehanska obstojnost zagotovo slaba. Vseeno pa je dobro pred nakupom peletov preveriti tudi natančne številke:

 • Za kakovostna razreda A1 in A2 morajo peleti doseči mehansko obstojnost nad 97,5 %, pri čemer imajo najboljši peleti celo mehansko obstojnost nad 99 %.
 • Za kakovostni razred B morajo peleti doseči mehansko obstojnost vsaj 96,5 %.

V kolikor je mehanska odpornost nižja od 96,5 %, potem se bodo peleti med transportom zelo drobili, zaradi česar bo v vrečah tudi več prahu. To pa ne povzroča le manj učinkovitega izgorevanja, ampak tudi obilico težav pri transportu peletov v dnevni zalogovnik v kurišču, ali pa celo težave pri delovanju peči.

 • Delež finih delcev

Kot smo že omenili, je kakovost peletov mogoče v grobem oceniti že na prvi pogled, za natančnejše informacije pa lahko vseeno preverimo še delež finih delcev, ki so v vreči. Gre za delce, ki so manjši od 3,15 mm in vam lahko pri kurjenju povzročijo veliko težav. V najhujšem primeru vam ti delci zabašejo kotel, zaradi česar peč preneha delovati. Za vse tri kakovostne razrede A1, A2 in B je mejna vrednost finih delcev manj kot 1 %.

 • Dostava

Medtem, ko se pri nakupu osredotočamo na kakovost peletov, pa nikakor ne pozabimo preveriti možnost brezplačne dostave. Za ogrevanje povprečnega gospodinjstva se običajno porabi tudi dve toni peletov, zato je dostava z večjim tovornim vozilo skorajda nujna. Nekateri ponudniki, kot je to npr. Petrol vam ob nakupu ponujajo tudi možnost brezplačne dostave, zato jo vsekakor izkoristite.

 • Cena

Za ogrevanje gospodinjstva gre običajno največ mesečnih stroškov, zato je pametno pred nakupom preveriti tudi ceno peletov. Le ta se lahko od ponudnika do ponudnika bistveno razlikuje, vendar pa bodite pozorni, da ne na račun manjše kakovosti peletov. Pozanimajte se možnostih plačila na obroke, s čimer si boste olajšali nakup.

Rate this post
Podobni prispevki