Rent a car: Razmišljate o najemu avtomobila?

rent a car
Poletje je čas, ko se marsikdo odloča za najem avtomobila. Zagotovo ste se tudi že sami kdaj odločili za tako imenovani “rent a car”. Kakšni so torej najpogostejši razlogi za najem avtomobila? O tem kdaj se ljudje odločajo za rent a car, razlaga Damjan Tomić, vodja poslovalnice Agio rent a car.

Na počitnice z najetim avtomobilom

Jasno je, da ima pri najemu vsaka stranka svoje želje in zahteve. Nekateri se za najem avtomobila odločajo, ker njihov osebni avtomobil ni dovolj zanesljiv za daljšo pot, spet drugi zaradi udobne vožnje. Marsikatera družina ima v lastni starejši avtomobil, ki služi svojemu namenu tekom leta, ko pa se odpravljajo na počitnice, ne želijo tvegati, da bi se avtomobil med potjo pokvaril. Tako za čas počitnic najamejo novejši avtomobil, ki je siguren in redno servisiran.

Rent a car kot nadomestno vozilo

Tudi odločitev za najem vozila v času, ko je strankin osebni avtomobil na popravilu, je zelo pogosta. Marsikdo se za rent a car odloča zaradi potreb, kot so nadomestni avtomobil, prevoz tovora ali prevoz poslovnih partnerjev. Slednji pusti boljši vtis in obenem po potrebi omogoči tudi prevoz več ljudi hkrati.

rent a car

Vsaka informacija pride prav

Preden se odločite za najem avtomobila, se dobro pozanimajte o vseh pogojih, cenah in možnih stroških, ki jih najem potegne za sabo. Ponudbe na trgu je ogromno in odločate se lahko med velikimi podjetji ali manjšimi ponudniki izposoje avtomobilov. Vsaka informacija o stroških, ki lahko nastanejo zaradi poškodbe vozila ali drugih težav, je več kot dobrodošla. Ko se boste odločali za rent a car, boste naleteli tudi na zelo majhna, lokalna podjetja, ki se ukvarjajo z izposojo vozil in ravno ta se po navadi najbolj prilagodijo željam in zahtevam stranke.

Najbolj popularna so majhna vozila

Čeprav bi si morda mislili, da ljudje pogosteje najemajo velika vozila, je resnica ravno nasprotna. V poletnih mesecih je povpraševanje po rent a car storitvah seveda najvišje, prevladujejo pa tujci, torej turisti. Vsaj v Sloveniji se tako stranke najpogosteje odločijo za majhne avtomobile, kot sta VW Up! in Opel Corsa. Vsi avtomobili imajo sklenjeno najnovejše kasko zavarovanje

Rent a car namesto lastniškega vozila

Morda se vam ideja o najemanju avtomobila ne zdi smiselna, če imate svoj avtomobil. Vendar pa se vedno pogosteje dogaja, da se posamezniki odločajo za najem, namesto za nakup. Predvsem družine, ki imajo več avtomobilov, ne vidijo smisla v nakupu recimo tretjega ali četrtega avtomobila, če ta ne bi bil vsak dan v rabi. Dejansko so stroški najema avtomobila manjši od stroškov lastništva, če avtomobila ne potrebujete vsak dan. Gre za precej racionalno odločitev, sploh če živite v mestu in lahko večji del časa uporabljate tudi javni prevoz. Tako dnevni najem avtomobila znaša 40 evrov, za ta denar pa dobite manjše vozilo, ki je že opremljeno z vinjeto, je zavarovano in redno servisirano. Tudi prevoženi kilometri so pri rent a car vozilih razmeroma majhni. Ko potegnete črto pod izračunom, boste morda presenečeno ugotovili, da se vam najem avtomobila izplača bolj kot njegovo posedovanje. Vse informacije o zavarovanju avta lahko najdete tukaj: http://zavarovanjeavta.net

Povprečne cene najema

Če preračunate, koliko vas najem avtomobila stane na dnevni ravni, so najcenejši daljši najemi, najdražji pa seveda eno do dvodnevni najemi. Pri podjetju Agio so cene najema razdeljene v štiri podskupine, odvisno od časovnega obdobja najema avtomobila. Prva skupina so 1 – 2 dnevni najemi, ki znesejo od 33 do 57 evrov dnevno, odvisno od tipa najetega avtomobila. Za 33 evrov prejmete avtomobil, kot je Opel Corsa, za 43 evrov VW Golf in za 57 evrov Opel Astro karavan. Druga skupina najema traja od 3 do 6 dni, cena dnevnega najema pa se giblje med 27 in 47 evrov (27 evrov odštejete za Opel Corso, 38 za VW Golfa in 47 za Opel Astro karavana). Pri tretji skupini, kamor spadajo najemi avtomobila za obdobje od 6 do 13 dni, so cene sledeče (za enake avtomobile, kot so omenjeni zgoraj) – 21, 26 in 40 evrov za dnevni najem. Četrta in zadnja skupina pa so najemi avtomobilov, daljši od 14 dni. Pri mesečnih najemih so cene odvisne od individualnega dogovora s ponudnikom rent a car storitev.

5/5 - (1 vote)
Podobni prispevki