Cepljenje proti klopnemu meningitisu je dobra naložba za vaše zdravje





Klop je majhna gozdna žival, za katero lahko upravičeno trdimo, da je za nas veliko bolj življenjsko nevarna kakor medved. Sliši se čudno, toda ob odhodu na območja, kjer domuje rjavi medved, se vedno odpravimo z veliko mero previdnosti. Ko pa se odpravimo na območja, kjer prebiva klop, ki so mimogrede veliko obširnejša, pa se nam mnogokrat ne zdi vredno posvečati posebni pozornosti primerni zaščiti. Bolezni, ki jih prenašajo klopi, so lahko življenjsko ogrožujoče, še posebej klopni meningitis. Zato je preventivno cepljenje proti klopnemu meningitisu zagotovilo, da se ob morebitnem stiku z okuženim klopom izognete izbruhu te zahrbtne bolezni.

Cepljenje proti klopnemu meningitisu

Kaj sploh je klopni meningitis?

Klopni meningitis oziroma strokovno klopni meningoencefalitis je virusna bolezen, ki jo prenašajo okuženi klopi. Virus se imenuje enako kakor bolezen, ki jo povzroča, torej klopni meningoencefalitis. Za ta virus je značilno, da ga klopi prenašajo na gostitelja, ki je v večini primerov velik sesalec. Na klopa virus ne vpliva, saj je klop le njegov prenašalec. V telesu gostitelja se prvi znaki okužbe pokažejo  po enem tednu ali dveh od okužbe v obliki slabšega počutja in utrujenosti, glavobolu, vrtoglavici, bolečini v mišicah in sklepih.

Ob okužbi virus napade možgansko ovojnico, zato so posledice okužbe lahko doživljenjske. Najpogostejše posledice okužbe z virusom KMA (klopni meningoencefalitis) so:

  • postencefalitisni sindrom,
  • pareza (delna ohromelost) in popolna ohromelost.

Zakaj je cepljenje proti klopnemu meningitisu tako zelo priporočljivo?

  1. Zanesljiva preventiva

Verjetno se vam  je že kdaj zgodilo, da ste šli v gozd, ali okolje, ki je bolj poraščeno z naravno vegetacijo, in ste se pozabili primerno zaščititi. Pod primerno zaščito pred vbodi klopov štejemo uporabo oblačil z dolgimi rokavi in ustreznih repelentov. Zanašanje na samopregledovanje po obisku gozda ni najbolj priporočljivo, saj lahko klop na vas v času od odhoda iz gozda do natančnega samopregleda doma, že prenese KEM virus.

Cepljenje proti klopnemu meningitisu je priporočljivo ravno zato, da v trenutkih, ko ne poskrbite za preventivno zaščito pred vbodi klopov, ne ogrožate  svojega življenja z morebitno izpostavitvijo KEM virusom. Samo cepljenje proti klopnemu meningitisu vam sicer ne preprečuje okužbe z ostalimi klopnimi boleznimi, vendar je prav klopni meningitis izmed vseh najbolj nevarna okužba, ki za seboj pusti največ trajnih posledic.

Vseeno pa se morate zavedati, da cepljenje še ne nadomešča drugih preventivnih ukrepov . Cepivo preprečuje le okužbo s klopnim meningoencefalitisom, ostalih okužb kot sta lymska borelioza ter humana granalucitna anaplazmoza. Pred odhodom v gozd se torej kljub opravljenemu cepljenju zaščitite z ustreznim repelentom in se ob prihodu nazaj domov temeljito preglejte.

Cepljenje proti klopnemu meningitisu

  1. Preprečevanje poškodb na možganski ovojnici

Možganska ovojnica je sestavni del možganov, ki spada v osrednji del živčevja. To pomeni, da je med drugim odgovorna za različne življenjsko pomembne procese.

Virus klopni meningoencefalitis povzroča trajne okvare na možganski ovojnici. Če se boste odločili za cepljenje proti klopnemu meningitisu, boste preprečili okužbo s KMA virusom in posledično tudi trajne poškodbe možganske ovojnice.

Kako poteka cepljenje?

Najboljša preventivna zaščita pred klopnim meningitisom je cepljenje proti klopnemu meningitisu. Trenutno je cepljenje samoplačniško. Začetek cepljenja je najbolj priporočljiv v poznih jesenskih in zimskih dneh. Prva dva odmerka cepiva prejmete v razmaku enega meseca. Tretji odmerek boste prejeli v slabem letu dni po drugem odmerku, naslednji pa po treh letih. Po prejetih štirih odmerkih cepljenje nato obnavljate na vsake 3-5 let. Glavni namen cepiva je, da se vzpostavi zaščita pred aktivnostjo okuženih klopov.

Cepljenje proti klopnemu meningitisu je dobra vseživljenjska naložba za vaše zdravje. Prepreči vam lahko hude zaplete, saj se zaradi klopnega meningitisa lahko močno vname možganska ovojnica in vam tako pusti trajne posledice. Zato je pomembno, da na to mislite prej in se preventivno zaščitite in tako preprečite  neželene posledice tega uničujočega virusa.

Rate this post




Podobni prispevki