Dober šotor je nujen za prijetno kampiranje

Kampiranje je ena od bolj aktivnih oblik preživljanja počitnic in prostega časa. Prinaša številne nove dogodivščine in izkušnje, ne glede na to, če se na kampiranje odpravite poleti ali pozimi, v gore ali na morje. Avanturisti, vešči kampiranja, imate osnovno opremo v malem prstu, pa tudi tisti, ki se na kampiranje morda odpravljate prvič, veste, da je za preživljanje časa pod milim nebom nepogrešljiv pripomoček šotor.

Omogoča neposreden stik z naravo, hkrati pa daje občutek svobode, saj vas od zunanjega sveta ločuje le tanek kos blaga. Na trgu je danes pestra ponudba šotorov, saj je tak način kampiranja najcenejši in hkrati vedno bolj popularen. Da bo vaša izkušnja šotorjenja čim bolj prijetna, izbiri in nakupu ustreznega šotora za vaše potrebe posvetite nekaj premisleka in pri tem upoštevajte spodnje nasvete.

šotor

Vrste šotorov

Šotori se med sabo ločijo glede na velikost in število oseb, ki so jim namenjeni, glede na to, za katere vremenske razmere so primerni, kako zahtevni so za postavljanje in še kaj. Pred nakupom se morate vprašati tudi, kako pogosto boste šotor uporabljali, na kateri lokaciji (na travi, v gorah, na plaži) in kako spretni ste pri postavljanju. Poskrbite, da bo šotor, ki ga boste izbrali, čim bolj udoben in vam bo nudil vse, da se boste v njem počutili prijetno. Na voljo so vam različne vrste šotorov:

  • Klasični šotori so prilagojeni za različne vremenske razmere, za postavitev in stabilizacijo šotora imajo palice.
  • AIR Tech napihljivi šotori namesto klasičnih palic za postavitev uporabljajo zračne komore, ki jih enostavno napolnite z zračno tlačilko. Njihova prednost je hitra in enostavna postavitev ter podiranje.
  • Namenski šotori so prilagojeni različnim namenom, med katerimi najdete take za na plažo, taborniške ali predšotore za kamp prikolice
  • Šotori za kombi vozila služijo kot podaljšek kombija ali avtodoma, saj so daljši in večjih dimenzij

šotor

Kupite kakovosten šotor, ki vam bo služil več sezon in pri izbiri prave vrste upoštevajte nekaj osnovnih dejavnikov, da bo šotorjenje izkušnja, ki jo boste želeli čim prej spet ponoviti.

Kako izbrati primeren šotor?

Iz množice šotorov je danes kar težko izbrati tistega, za katerega menite, da bo najustreznejši za vaše potrebe. Dejavniki, ki vplivajo na izbiro, so naslednji:

  • Odpornost na vremenske razmere je eden odločilnih dejavnikov, saj je od tega odvisno, ali boste tudi v primeru naliva ostali na suhem. Pozorni morate biti, iz katerega materiala je izdelan šotor, tla šotora naj bodo vodotesna, pazite pa tudi na dobro izolacijo in zračnost šotora. Dvojni strop v šotoru služi kot izolator pred visokimi temperaturami, hkrati pa varuje pred nizkimi v hladnem obdobju. Če boste kampirali od pomladi do jeseni, izberite trisezonskega, medtem ko so štirisezonski uporabni v primeru, da kampirate tudi pozimi, saj ponuja več termične zaščite in popolno zaporo ventilacijskega sistema.
  • Udobje in prostornost sta pomembna, da se v šotoru ne boste počutili utesnjene, zato izberite takega, ki je namenjen za vsaj eno osebo več, kot vas namerava bivati v šotoru. Ne pozabite tudi na ustrezno višino šotora in odlagalne kotičke, da bo notranjost vašega šotora vedno pospravljena in organizirana. Izberite takega, ki ima vsaj kakšno okno in izhod ali dva, da ga boste lahko učinkovito prezračili in omogočili kroženje zraka.
  • Zahtevnost postavitve je še eden od dejavnikov pri izbiri šotora. V primeru slabega vremena, ko je šotor treba pripraviti ali pospraviti zelo hitro, je namreč ključno, da je narejen čim bolj preprosto, da ga je mogoče pospraviti že v nekaj minutah.

Nakup šotora ni tako lahka odločitev, kot se zdi na prvi pogled. Če se šotorjenja lotevate resno izberite šotor, ki je dovolj velik, se hitro postavi in je izdelan iz kakovostnih materialov, primeren za različne vremenske razmere. Poskrbite za udobne, vznemirljive in avanturistične počitnice, ki se jih boste radi spominjali.

Rate this post
Podobni prispevki