Lesene vrtne garniture





Vrtne garniture

Ko smo uredili naš vrt oziroma teraso, tam z veseljem tam preživljamo prosti čas in opazujemo sadove svojega dela. To je tudi prostor, kjer običajno pripravimo kakšen piknik ali se družimo s sosedi, prijatelji in družino. Zato pred hišo skoraj ne smemo biti brez vrtne garniture. Lepa vrtna garnitura še popestri ambient in doda piko na i, hkrati pa ima uporabno in praktično vrednost. Najpogosteje se ljudje odločijo za leseno vrtno pohištvo, saj doda pridih domačnosti in topline.

Lesene vrtne garniture lahko najdemo v specializiranih trgovinah, jih naročimo v podjetju, ki jih izdelujejo po meri ali pa ga z nekaj spretnosti celo naredimo sami.

Leseno pohištvo ima kar nekaj prednosti pred drugimi materiali; v primeru uničenja nekega dela popravilo dokaj enostavno izvedemo oziroma zamenjamo poškodovani del. Tudi če les sčasoma posivi, porumeni ali kako drugače spremeni barvo (odvisno od vrste lesa in zaščite), ga lahko vsake toliko časa zbrusimo in prebarvamo v kakšno drugo barvo, odvisno od tega, kaj nam je v danem trenutku všeč.

Hrastov les ima na prostem najdaljšo življenjsko dobo, zato so vrtne garniture najpogosteje izdelane iz njega. Najdemo pa tudi narejene iz smrekovega lesa ali iz sibirskega macesna. Les zaščitimo tako, da ga impregniramo in pobarvamo z želeno barvo. Uporabiti je potrebno izredno kvalitetna vodoodporna lepila.

Les, iz katerega se izdeluje vrtne garniture ali ostalo leseno pohištvo, mora biti obvezno prehodno sušeno. Na ta način dosežemo, da se lesu zmanjša naravno delovanje (raztezanje in krčenje), lepilo ima boljši oprijem; s tem izboljšamo trdnost lesa. Prav tako se da les lepše obdelati in se manj smoli, saj večina smole odteče že v času sušenja v sušilnici.

Mizarji in tesarji, ki izdelujejo kvalitetno leseno pohištvo, uporabljajo radialen les. To pomeni, da tekstura lesa poteka v obliki črt, zato ne prihaja toliko do širjenja, krčenja in ukrivljanja lesa. Temu so vrtne garniture še posebej izpostavljene, saj so ves čas pod vplivom vremenskih razmer. Manjša je možnost razpok, ki se v lesu naredijo po določenem času.

V lesu za izdelavo pohištva ne sme biti ”stržena” oziroma sredine debla, saj se takšen les zagotovo krivi in razpoka. Izjema so večji elementi, kjer je zaradi debeline lesa sredico nemogoče izločiti. Les je potrebno še zbrusiti. Vse našteto je pomembno za trajnost lesenega zunanjega pohištva.

Vrtna garnitura

Se želite izdelave vrtne garniture lotiti sami?

Če se tega še niste nikoli lotili, pa imate primerno orodje za izdelavo, poskusite izdelati preprosto klop, ki ne potrebuje zahtevnih povezav z obodom.

Les, ki ga potrebujemo za izdelavo, je najbolje, da ga naročimo že narezanega pri mizarju ali v trgovini z gradbenim materialom.

Ko imamo material in pripomočke pripravljene, se lotimo izdelave klopi. Poiščemo ustrezna natančna navodila na spletu ali si pomagamo z video posnetki. Potrebno je namreč vedeti, kje in kako narediti utore, kako zlepiti skupaj določene dele lesa, … Dele, ki jih pri prodajalci ne morajo tako natančno izrezati, s pomočjo finih orodij dokončamo sami doma. Pazimo, da so rezi in robovi popolnoma ravni.

Po obdelavi posameznih delov sestavimo okvir (povezovalne plošče na spodnji strani), s čimer poskrbimo, da ima cela konstrukcija dovolj stabilnosti. Okovje oziroma kotnik poskrbi za trdno povezavo sedalne plošče in okvirja z nogami. Z vijačniki čvrsto in natančno pritrdimo posamezne dele skupaj. Brušenje je veliko bolje izvesti pred sestavljanjem, saj le tako dosežemo vse dele. Po brušenju še povoskamo površino s sistemom za fino pršenje. Če se odločimo še za nanos olja, je treba površino prej še enkrat zbrusiti z malce drugačnim postopkom kot prej.

Tudi izdelava preproste klopi je relativno zahteven postopek in zahteva nekaj znanja ter potrebnega materiala, zato se večino ljudi raje odloči za nakup ali izdelavo vrtne garniture po meri.

5/5 - (1 vote)




Podobni prispevki